Četvrtak trinaestog tjedna kroz godinu

Dragi vjernici i svi koji sa zanimanjem pratite internetski portal Požeške biskupije!

Tijekom ove Godine Božje riječi »želimo u župama i obiteljima, u skupinama i pojedincima naše Biskupije, usred žurbe i buke svijeta, pronalaziti vrijeme sabranosti i tišine, čitanja i razmišljanja Svetog pisma, da bismo u svjetlu Božje objave bolje razumjeli njegov naum o nama, novim opredjeljenjem živjeli svoj kršćanski poziv, i bili potpunije dionicima spasenja, ostvarenog u Isusu Kristu, jedinom otkupitelju čovjeka.« (Proglas otvorenja Godine Božje riječi u Požeškoj biskupiji).

Radi toga, pored nedjeljnih cjelovitih liturgijskih čitanja i njihova razmatranja po metodi lectio divina svakodnevno stavljamo na našu biskupijsku web-stranicu evanđelje koje se toga dana čita u svetoj misi, kako biste odvojili određeno vrijeme i u svojim ga domovima čitali, zatim uz pomoć malog komentara koji ga slijedi razmišljali i njegov sadržaj usvojili za život, te zaključili s dodanom molitvom.

Neka na taj način Božja riječ u trenutnim životnim okolnostima bude svjetiljka, ohrabrenje i utjeha na našem životnom putu.


Čitanje svetog evanđelja po Mateju (Mt 9,1-8)

U ono vrijeme,

¹ Isus, ušavši u lađu, preplovi i dođe u svoj grad. ² Kad gle, doniješe mu uzetoga koji je ležao na nosiljci. Vidjevši njihovu vjeru, reče Isus uzetomu: »Hrabro, sinko, otpuštaju ti se grijesi!« ³ A gle, neki od pismoznanaca rekoše u sebi: »Ovaj huli!« 4 Prozrevši njihove misli, Isus reče: »Zašto snujete zlo u srcima? ⁵ Tȁ što je lakše reći: „Otpuštaju ti se grijesi“ ili reći: „Ustani i hodi“? ⁶ Ali da znate: vlastan je Sin Čovječji na zemlji otpuštati grijehe!« Tada reče uzetomu: »Ustani, uzmi nosiljku i pođi kući!«

⁷ I on usta te ode kući. ⁸ Kad mnoštvo to vidje, zaprepasti se i poda slavu Bogu koji takvu vlast dade ljudima.


Poticaj na razmišljanje

Grijeh iskorijeniti, a grješniku podariti novi život. Izrael je očekivao nekog »Sina Čovječjega« (r. 6), koji će iskorijeniti grijeh sa zemlje tako što će satrti grješnike, osobito pogane (usp. Dan 7,13-14). Pri ozdravljenju uzetoga Isus sebe naziva Sinom Čovječjim, i doista iskorjenjuje grijeh, ali pritom obnavlja grješnikov život jer on ima moć otpuštati grijehe. Matej pak daje do znanja da je ta moć bila predana Crkvi. (r. 8).


Molitva

Gospodine Isuse, samo reci riječ i nestat će moja uzetost. Svojom božanskom moći ozdravi me od mojih bolesti. Ti znaš što mi je potrebno. Očisti me od svega onoga što je nečisto i što ne dolazi od tebe. Ojačaj moj imuni sustav i udalji od mene svaku vrstu zarazne bolesti. Gospodine, obnovi moje zdravlje u tijelu i duši, tako da ti mogu služiti cijeloga života. Amen.


Tijekom dana više puta ponovi i živi riječ:

»Ustani i hodi!« (Mt 9,5).