Subota trinaestog tjedna kroz godinu

Dragi vjernici i svi koji sa zanimanjem pratite internetski portal Požeške biskupije!

Tijekom ove Godine Božje riječi »želimo u župama i obiteljima, u skupinama i pojedincima naše Biskupije, usred žurbe i buke svijeta, pronalaziti vrijeme sabranosti i tišine, čitanja i razmišljanja Svetog pisma, da bismo u svjetlu Božje objave bolje razumjeli njegov naum o nama, novim opredjeljenjem živjeli svoj kršćanski poziv, i bili potpunije dionicima spasenja, ostvarenog u Isusu Kristu, jedinom otkupitelju čovjeka.« (Proglas otvorenja Godine Božje riječi u Požeškoj biskupiji).

Radi toga, pored nedjeljnih cjelovitih liturgijskih čitanja i njihova razmatranja po metodi lectio divina svakodnevno stavljamo na našu biskupijsku web-stranicu evanđelje koje se toga dana čita u svetoj misi, kako biste odvojili određeno vrijeme i u svojim ga domovima čitali, zatim uz pomoć malog komentara koji ga slijedi razmišljali i njegov sadržaj usvojili za život, te zaključili s dodanom molitvom.

Neka na taj način Božja riječ u trenutnim životnim okolnostima bude svjetiljka, ohrabrenje i utjeha na našem životnom putu.


Čitanje svetog evanđelja po Mateju (Mt 9,14-17)

U ono vrijeme: ¹4 pristupe k Isusu Ivanovi učenici govoreći: »Zašto mi i farizeji postimo, a učenici tvoji ne poste?« ¹⁵ Nato im Isus reče: »Mogu li svatovi tugovati dok je s njima zaručnik? Doći će već dani kad će im se ugrabiti zaručnik, i tada će postiti! ¹⁶ A nitko ne stavlja krpe od sirova sukna na staro odijelo, jer zakrpa vuče s odijela pa nastane još veća rupa. ¹⁷ I ne ulijeva se novo vino u stare mješine. Inače se mješine proderu, vino prolije, a mješine propadnu. Nego, novo se vino ulijeva u nove mješine pa se oboje sačuva.«


Poticaj na razmišljanje

Nespojivost staroga s novim. Za Mateja je Isusovo zahvaćanje u povijest nešto korjenito novo. Na Isusovo pojašnjenje zašto on i njegovi učenici trenutno ne poste evanđelist dodaje dvije izreke – o odijelu i mješinama – kako bi kršćane uvjerio da se ne trebaju uznemiravati zbog odvajanja od roda Izraelova. Isus je tim izrekama samo želio naglasiti nespojivost staroga s novim.


Molitva

Udijeli mi, milosrdni Bože, da žarko želim što je tebi milo, razborito istražujem, istinski prepoznajem i savršeno ispunjam na hvalu i slavu tvoga Imena.

Uredi, moj Bože, moje življenje: ono što od mene tražiš da činim, daj mi da znam, i podaj da to izvršim kako treba i kako koristi mojoj duši. Amen. (Sv. Toma Akvinski).


Tijekom dana više puta ponovi i živi riječ:

»Staro uminu, novo, gle, nasta!« (2 Kor 5,17).