Ponedjeljak četrnaestog tjedna kroz godinu

Dragi vjernici i svi koji sa zanimanjem pratite internetski portal Požeške biskupije!

Tijekom ove Godine Božje riječi »želimo u župama i obiteljima, u skupinama i pojedincima naše Biskupije, usred žurbe i buke svijeta, pronalaziti vrijeme sabranosti i tišine, čitanja i razmišljanja Svetog pisma, da bismo u svjetlu Božje objave bolje razumjeli njegov naum o nama, novim opredjeljenjem živjeli svoj kršćanski poziv, i bili potpunije dionicima spasenja, ostvarenog u Isusu Kristu, jedinom otkupitelju čovjeka.« (Proglas otvorenja Godine Božje riječi u Požeškoj biskupiji).

Radi toga, pored nedjeljnih cjelovitih liturgijskih čitanja i njihova razmatranja po metodi lectio divina svakodnevno stavljamo na našu biskupijsku web-stranicu evanđelje koje se toga dana čita u svetoj misi, kako biste odvojili određeno vrijeme i u svojim ga domovima čitali, zatim uz pomoć malog komentara koji ga slijedi razmišljali i njegov sadržaj usvojili za život, te zaključili s dodanom molitvom.

Neka na taj način Božja riječ u trenutnim životnim okolnostima bude svjetiljka, ohrabrenje i utjeha na našem životnom putu.


Čitanje svetog evanđelja po Mateju (Mt 9,18-26)

U ono vrijeme: ¹⁸  pristupi Isusu neki glavar, pokloni mu se do zemlje i reče: »Kći mi, evo, umrije, ali dođi, stavi ruku na nju i oživjet će.«

¹⁹ Isus usta te s učenicima pođe za njim. ²⁰ I gle, neka žena koja bolovaše dvanaest godina od krvarenja priđe odostraga i dotaknu se skuta njegove haljine. ²¹ Mislila je: »Dotaknem li se samo njegove haljine, spasit ću se«. ²² A Isus se okrenu i vidjevši je reče: »Hrabro, kćeri, vjera te tvoja spasila«. I žena bi spašena od toga časa.

²³ I uđe Isus u kuću glavarevu. Ugleda svirače i bučno mnoštvo pa ²⁴ reče: »Odstupite! Djevojka nije umrla, nego spava.« Oni mu se podsmjehivahu. ²⁵ A kad je svijet bio izbačen, uđe on, primi djevojku za ruku i ona bi uskrišena.

²⁶ I razglasi se to po svem onom kraju.


Poticaj na razmišljanje

Ljubav liječi od svega. Izvještaj o nekoliko ozdravljenja, o kojima se pripovijeda u 8. i 9. poglavlju Matejeva evanđelja. Za Mateja su ta ozdravljenja znamenja, koja prema Svetom pismu označavaju prodor Božjeg kraljevstva; Isus ozdravlja, jer kraljevstvo koje s njime započinje jest djelo ljubavi. Nisu li kršćani pozvani nasljedujući Isusa „liječiti“ različite pojavne oblike kulture i civilizacije? Nisu li oni pozvani ljudsku pustolovinu privesti natrag k njezinoj istini?


Molitva

Gospodine Isuse, žarko te molim za dar vjere. Pomozi mojoj slaboj vjeri; izliječi moju mlaku vjeru. Obnovi i uvećaj moju vjeru. Učini je djelotvornom. Daruj mi poniznu i čvrstu, sigurnu i osvjedočenu vjeru. Udijeli mi onu i onakvu vjeru kakvu si tražio od svih koji su te molili da im pomogneš u njihovoj nevolji. Daj mi neograničeno pouzdanje i povjerenje u Tebe! Amen.


Tijekom dana više puta ponovi i živi riječ:

»Hrabro, kćeri, vjera te tvoja spasila« (Mt 9,22).