Petak četrnaestog tjedna kroz godinu

Dragi vjernici i svi koji sa zanimanjem pratite internetski portal Požeške biskupije!

Tijekom ove Godine Božje riječi »želimo u župama i obiteljima, u skupinama i pojedincima naše Biskupije, usred žurbe i buke svijeta, pronalaziti vrijeme sabranosti i tišine, čitanja i razmišljanja Svetog pisma, da bismo u svjetlu Božje objave bolje razumjeli njegov naum o nama, novim opredjeljenjem živjeli svoj kršćanski poziv, i bili potpunije dionicima spasenja, ostvarenog u Isusu Kristu, jedinom otkupitelju čovjeka.« (Proglas otvorenja Godine Božje riječi u Požeškoj biskupiji).
Radi toga, pored nedjeljnih cjelovitih liturgijskih čitanja i njihova razmatranja po metodi lectio divina svakodnevno stavljamo na našu biskupijsku web-stranicu evanđelje koje se toga dana čita u svetoj misi, kako biste odvojili određeno vrijeme i u svojim ga domovima čitali, zatim uz pomoć malog komentara koji ga slijedi razmišljali i njegov sadržaj usvojili za život, te zaključili s dodanom molitvom.
Neka na taj način Božja riječ u trenutnim životnim okolnostima bude svjetiljka, ohrabrenje i utjeha na našem životnom putu.


Čitanje svetog evanđelja po Mateju (Mt 10, 16-23)

U ono vrijeme: Reče Isus apostolima:
¹⁶ »Evo, ja vas šaljem kao ovce među vukove. Budite dakle mudri kao zmije, a bezazleni kao golubovi! ¹⁷ Čuvajte se ljudi, jer će vas predavati vijećima i po svojim će vas sinagogama bičevati. ¹⁸ Pred upravitelje i kraljeve vodit će vas poradi mene , za svjedočanstvo njima i poganima. ¹⁹ Kad vas predaju, ne budite zabrinuti kako ili što ćete govoriti. Dat će vam se u onaj čas što ćete govoriti. 2⁰ Tȁ ne govorite to vi, nego Duh Oca vašega govori u vama! 2¹ Brat će brata predavati na smrt, i otac dijete. Djeca će ustajati na roditelje i ubijati ih. 22 Svi će vas zamrziti zbog Imena moga. Ali tko ustraje do kraja, taj će se spasiti. 2³ Kad vas stanu progoniti u jednom gradu, bježite u drugi. Zaista, kažem vam, nećete obići gradova izraelskih prije nego što dođe Sin čovječji.«


Poticaj na razmišljanje

Neizbježno suprotstavljanje. U vrijeme redakcije Matejeva evanđelja bjesnio je progon mlade Crkve. No, nije li to uobičajena sudbina misionara? Time što navješćuju dolazak Božjega kraljevstva, donose kraj religioznim zahtjevima ljudskih kraljevstava, sinagogâ, kraljeva i drugih vlastodržaca (r. 17s). Suprotstavljanje je neizbježno (r. 22), no ono ne smije uznemiriti misionara (r. 19), jer kroz njegovo govorenje djeluje snaga Duha Svetoga.


Molitva

Gospodine Isuse, rekao si da će Crkva trpjeti progone, kao i ti. Rekao si da ne trebamo biti tjeskobno zabrinuti nego da se radujemo kad nas svijet mrzi zbog tebe i govori svako zlo protiv nas. Daj nam hrabrost koja nam je potrebna da se odupremo napadima zavodljivih neistina. Povrh svega, daj nam povjerenje da shvatimo kako su kušnje ovoga svijeta uvod u slavu koja nas čeka, ukoliko smo ostali nepokolebljivi u našoj odanosti tebi i tvojoj Zaručnici, Svetoj Katoličkoj Crkvi, čiji si ti Učitelj i vođa. Amen.


Tijekom dana više puta ponovi i živi riječ:

»Evo, ja vas šaljem kao ovce među vukove!« (Mt 10, 8).