Subota petnaestog tjedna kroz godinu

Dragi vjernici i svi koji sa zanimanjem pratite internetski portal Požeške biskupije!

Tijekom ove Godine Božje riječi »želimo u župama i obiteljima, u skupinama i pojedincima naše Biskupije, usred žurbe i buke svijeta, pronalaziti vrijeme sabranosti i tišine, čitanja i razmišljanja Svetog pisma, da bismo u svjetlu Božje objave bolje razumjeli njegov naum o nama, novim opredjeljenjem živjeli svoj kršćanski poziv, i bili potpunije dionicima spasenja, ostvarenog u Isusu Kristu, jedinom otkupitelju čovjeka.« (Proglas otvorenja Godine Božje riječi u Požeškoj biskupiji).
Radi toga, pored nedjeljnih cjelovitih liturgijskih čitanja i njihova razmatranja po metodi lectio divina svakodnevno stavljamo na našu biskupijsku web-stranicu evanđelje koje se toga dana čita u svetoj misi, kako biste odvojili određeno vrijeme i u svojim ga domovima čitali, zatim uz pomoć malog komentara koji ga slijedi razmišljali i njegov sadržaj usvojili za život, te zaključili s dodanom molitvom.
Neka na taj način Božja riječ u trenutnim životnim okolnostima bude svjetiljka, ohrabrenje i utjeha na našem životnom putu.


Čitanje svetog evanđelja po Mateju (Mt 12, 14-21)

U ono vrijeme: ¹⁴ Farizeji iziđoše i održaše vijećanje protiv Isusa, kako da ga pogube. ¹⁵ Kad Isus to dozna, ukloni se odande. Za njim je išlo mnoštvo. On ih sve ozdravi i ¹⁶ poprijeti im da ga ne prokazuju – ¹⁷ da se ispuni što je rečeno po proroku Izaiji:
¹⁸ Evo Sluge mojega, koga sebi izabrah:
mog ljubimca, miljenika duše moje!
Stavit ću Duha svoga na njega:
naviještat će pravo narodima;
¹⁹ preti se neće, neće bučiti, glas mu se neće čuti po trgovima;
²⁰ trske napuknute prelomiti neće,
stijenja što tek tinja neće ugasiti –
sve dok do pobjede ne izvede pravo.
²¹ Ime njegovo nada je narodima!


Poticaj na razmišljanje

Vjeran sebi i svom poslanju. Zbog svog odnosa prema suboti Isus je doživio snažno odbacivanje (r. 14). No, on će ostati vjeran svom poslanju i nastavit će raditi u tišini (r. 15s). Matej u tome vidi nagovještaj djelovanja kršćanskih zajednica u progonstvu. Budući da više nisu mogli otvoreno govoriti o Zakonu a još manje braniti ga oružjem, spoznali su sigurniji način, ponizno i neupadljivo svjedočanstvo života, kojim su nastojali živjeti po Zakonu (r. 17-21; citat iz Iz 42, 1-4).


Molitva

Dođi, Duše Sveti, smiluj mi se i promijeni me po svojoj volji. Udostoj se k meni doći, da ti omili moja poniznost prema tvojoj veličini, moja slaboća prema tvojoj jakosti i prema punini tvoga milosrđa. Po Isusu Kristu, mojem Spasitelju, koji s Ocem, u tvojem jedinstvu, živi i kraljuje u sve vijeke vjekova. Amen. (Sv. Augustin)


Tijekom dana više puta ponovi i živi riječ:

»Evo Sluge mojega, mog ljubimca, miljenika duše moje« (Mt 12, 18).