Utorak šesnaestog tjedna kroz godinu

Dragi vjernici i svi koji sa zanimanjem pratite internetski portal Požeške biskupije!

Tijekom ove Godine Božje riječi »želimo u župama i obiteljima, u skupinama i pojedincima naše Biskupije, usred žurbe i buke svijeta, pronalaziti vrijeme sabranosti i tišine, čitanja i razmišljanja Svetog pisma, da bismo u svjetlu Božje objave bolje razumjeli njegov naum o nama, novim opredjeljenjem živjeli svoj kršćanski poziv, i bili potpunije dionicima spasenja, ostvarenog u Isusu Kristu, jedinom otkupitelju čovjeka.« (Proglas otvorenja Godine Božje riječi u Požeškoj biskupiji).
Radi toga, pored nedjeljnih cjelovitih liturgijskih čitanja i njihova razmatranja po metodi lectio divina svakodnevno stavljamo na našu biskupijsku web-stranicu evanđelje koje se toga dana čita u svetoj misi, kako biste odvojili određeno vrijeme i u svojim ga domovima čitali, zatim uz pomoć malog komentara koji ga slijedi razmišljali i njegov sadržaj usvojili za život, te zaključili s dodanom molitvom.
Neka na taj način Božja riječ u trenutnim životnim okolnostima bude svjetiljka, ohrabrenje i utjeha na našem životnom putu.


Čitanje svetog evanđelja po Mateju (Mt 12, 46-50)

U ono vrijeme: ⁴⁶ Dok još Isus govoraše mnoštvu, eto majke i braće njegove. Stajahu vani tražeći da s njime govore: ⁴⁷ Reče mu netko: »Evo majke tvoje i braće tvoje, vani stoje i traže da s tobom govore.« ⁴⁸ Tomu koji mu to javi on odgovori: »Tko je majka moja, tko li braća moja?« ⁴⁹ I pruži ruku prema učenicima: »Evo, reče, majke moje i braće moje! ⁵⁰ Doista, tko god vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima, taj mi je brat i sestra i majka.«


Poticaj na razmišljanje

Obitelj nije apsolutna vrijednost. Isus se distancira od svoje obitelji. On joj pretpostavlja selektivne zajednice, koje su utemeljene na zajedničkom slušanju Božje riječi (r. 50). Nijedna naravna zajednica nema monopol Duha. To je način djelovanja koji na poseban način zaslužuje pozornost suvremenog čovjeka. Danas su ljudi sve djelotvorniji i i više angažirati u slobodno odabranim skupinama nego u svojim naravnim zajednicama. Vjera pritom može mnogo profitirati, jer ona je slobodni čin u potpunosti.


Molitva

Gospodine Isuse, zahvaljujem ti za svakog člana svoje obitelji. Vjerujem da je svaki od njih tvoj posebni dar za mene i poziv da ih nastojim usrećiti. Svoju si ljubljenu braću i sestre podario meni da budu članovi moje obitelji. Oprosti mi što toliko puta nisam bio dobar i pravedan prema njima. Oprosti svakome od nas grijehe koje smo počinili jedni protiv drugih i protiv tebe. Amen.


Tijekom dana više puta ponovi i živi riječ:

»Tko god vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima, taj mi je brat i sestra i majka« (Mt 12, 50).