Ponedjeljak dvadesetog tjedna kroz godinu

Dragi vjernici i svi koji sa zanimanjem pratite internetski portal Požeške biskupije!

Tijekom ove Godine Božje riječi »želimo u župama i obiteljima, u skupinama i pojedincima naše Biskupije, usred žurbe i buke svijeta, pronalaziti vrijeme sabranosti i tišine, čitanja i razmišljanja Svetog pisma, da bismo u svjetlu Božje objave bolje razumjeli njegov naum o nama, novim opredjeljenjem živjeli svoj kršćanski poziv, i bili potpunije dionicima spasenja, ostvarenog u Isusu Kristu, jedinom otkupitelju čovjeka.« (Proglas otvorenja Godine Božje riječi u Požeškoj biskupiji).
Radi toga, pored nedjeljnih cjelovitih liturgijskih čitanja i njihova razmatranja po metodi lectio divina svakodnevno stavljamo na našu biskupijsku web-stranicu evanđelje koje se toga dana čita u svetoj misi, kako biste odvojili određeno vrijeme i u svojim ga domovima čitali, zatim uz pomoć malog komentara koji ga slijedi razmišljali i njegov sadržaj usvojili za život, te zaključili s dodanom molitvom.
Neka na taj način Božja riječ u trenutnim životnim okolnostima bude svjetiljka, ohrabrenje i utjeha na našem životnom putu.


Čitanje svetog evanđelja po Mateju (Mt 19, 16 – 22)

Heinrich Hofmann, Isus i bogati mladić, 1889.

U ono vrijeme: ¹⁶ Pristupi Isusu netko i reče: »Učitelju, koje mi je dobro činiti da imam život vječni?«. ¹⁷ A on mu reče: »Što me pitaš o dobrome? Jedan je samo dobar! Ali ako hoćeš u život ući, čuvaj zapovijedi.« ¹⁸ Upita ga: »Koje?« A Isus reče: »Ne ubij ! Ne čini preljuba! Ne ukradi! Ne svjedoči lažno! ¹⁹ Poštuj oca i majku ! I ljubi svoga bližnjega kao sebe sanoga!« ²⁰ Kaže mu mladić: »Sve sam to čuvao. Što mi još nedostaje?«
²¹ Reče mu Isus: »Hoćeš li biti savršen, idi, prodaj što imaš i podaj siromasima pa ćeš imati blago na nebu. A onda dođi i idi za mnom.«
²² Na tu riječ ode mladić žalostan jer imaše velik imetak.


Poticaj na razmišljanje

Do krajnjih granica samog sebe. Činjenica neposredne blizine »posljednjih vremena« poziva na nepokolebljivost. Pri tom se po mišljenju evanđelista Mateja radi o pozivu na »savršenstvo«. Više se ne treba držati slova zapovijedi (»Što moram činiti?«), nego iznad zakona razumjeti što od mene zahtijeva osobni odnos s Isusom (»Dođi i idi za mnom!«). Kad se bogatstvo pretvori u neko pravo koje se mora braniti, ono tada poput legalističke pravednosti pismoznanaca sa sobom nosi opasnost da se izgubi osobni, slobodni i ničim zasluženi odnos s Bogom.


Molitva

Gospodine Isuse Kriste, ti si živio u posvemašnjem materijalnom siromaštvu, da bi sve nas obogatio Bogom. Daj mi milost da svoje materijalno siromaštvo podnosim vjerom u tvoje obećanje blaženstva siromasima, obespravljenima i progonjenima. Udijeli mi obilje tvoga Svetog Duha, da se svim svojim snagama zauzimam za pravednost i primjereno blagostanje sebi, svojima i svim ljudima. Otvori mi oči da upoznam da je siromaštvo bilo majka brojnih velikih ljudi te da se svoga siromaštva nikada ne stidim. Amen.


Tijekom dana više puta ponovi i živi riječ:

»Hoćeš li biti savršen, idi, prodaj što imaš pa ćeš imati blago na nebu!« (Mt 19, 21).