Petak dvadeset i drugog tjedna kroz godinu

Dragi vjernici i svi koji sa zanimanjem pratite internetski portal Požeške biskupije!

Tijekom ove Godine Božje riječi »želimo u župama i obiteljima, u skupinama i pojedincima naše Biskupije, usred žurbe i buke svijeta, pronalaziti vrijeme sabranosti i tišine, čitanja i razmišljanja Svetog pisma, da bismo u svjetlu Božje objave bolje razumjeli njegov naum o nama, novim opredjeljenjem živjeli svoj kršćanski poziv, i bili potpunije dionicima spasenja, ostvarenog u Isusu Kristu, jedinom otkupitelju čovjeka.« (Proglas otvorenja Godine Božje riječi u Požeškoj biskupiji).
Radi toga, pored nedjeljnih cjelovitih liturgijskih čitanja i njihova razmatranja po metodi lectio divina svakodnevno stavljamo na našu biskupijsku web-stranicu evanđelje koje se toga dana čita u svetoj misi, kako biste odvojili određeno vrijeme i u svojim ga domovima čitali, zatim uz pomoć malog komentara koji ga slijedi razmišljali i njegov sadržaj usvojili za život, te zaključili s dodanom molitvom.
Neka na taj način Božja riječ u trenutnim životnim okolnostima bude svjetiljka, ohrabrenje i utjeha na našem životnom putu.


Čitanje svetog evanđelja po Luki (Lk 5,33-39)

Bess Bruce Cleaveland, Isus poučava u hramu, 1928.

U ono vrijeme: ³³ Neki iz mnoštva rekoše Isus: »Učenici Ivanovi, a tako i farizejski, počesto poste i obavljaju molitve, tvoji pak jedu i piju.« ³⁴ Reče im Isus: »Ne možete svatove prisiliti da poste dok je zaručnik s njima. ³⁵ Doći će već dani: kad im se ugrabi zaručnik, tada će postiti,u one dane.«
³⁶ A kazivao im je i prispodobu: »Nitko neće otparati krpe s novog odijela da je stavi na staro odijelo. Inače će i novo rasparati, a starom neće pristajati krpa s novoga. ³⁷ I nitko ne ulijeva novo vino u stare mješine: Inače će novo vino proderati mješine pa će se i ono proliti i mješine će propasti. ³⁸ Nego, novo vino neka se ulijeva u nove mješine! ³⁹ I nitko pijuć staro, ne zaželi novoga. Tȁ veli se „Valja staro“!«


Poticaj na razmišljanje

Onima koji se čude što njegovi učenici ne poste, Isus odgovara metaforom o zaručniku (r. 33-35), i prispodobama o odijelu i mješinama (r. 36-39). On je svjestan da svijetu donosi novu stvarnost, koja je neusporediva s onim što su ljudi dosad imali. Evanđelist Luka, snažnije nego druga dva sinoptika, u Isusovim riječima naglašava da između Starog i Novog saveza postoji suštinska razlika. Evanđelje isključuje svaki kompromis.


Molitva
Gospodine, nebeski Zaručniče, hvala ti za vjeru koju si mi zapalio u srcu: to je još uvijek slabašna iskra, no iz iskustva znadem da se onaj tko u tebe vjeruje neće razočarati. Navješćivati ću tvoje ime mojoj braći, donijet ću im tvoju Riječ: vjera raste time što se daruje. Svjetiljka mojoj stazi, čuvarica mom srcu, neka me učini budnijim protiv svake zasjede kako bi moj život svima bio tvoj blistavi znak. Amen.


Tijekom dana više puta ponovi i živi riječ:

»Kad im se ugrabi zaručnik, tada će postiti « (Lk 5, 35).