Blažena Djevica Marija Žalosna

Dragi vjernici i svi koji sa zanimanjem pratite internetski portal Požeške biskupije!

Tijekom ove Godine Božje riječi »želimo u župama i obiteljima, u skupinama i pojedincima naše Biskupije, usred žurbe i buke svijeta, pronalaziti vrijeme sabranosti i tišine, čitanja i razmišljanja Svetog pisma, da bismo u svjetlu Božje objave bolje razumjeli njegov naum o nama, novim opredjeljenjem živjeli svoj kršćanski poziv, i bili potpunije dionicima spasenja, ostvarenog u Isusu Kristu, jedinom otkupitelju čovjeka.« (Proglas otvorenja Godine Božje riječi u Požeškoj biskupiji).
Radi toga, pored nedjeljnih cjelovitih liturgijskih čitanja i njihova razmatranja po metodi lectio divina svakodnevno stavljamo na našu biskupijsku web-stranicu evanđelje koje se toga dana čita u svetoj misi, kako biste odvojili određeno vrijeme i u svojim ga domovima čitali, zatim uz pomoć malog komentara koji ga slijedi razmišljali i njegov sadržaj usvojili za život, te zaključili s dodanom molitvom.
Neka na taj način Božja riječ u trenutnim životnim okolnostima bude svjetiljka, ohrabrenje i utjeha na našem životnom putu.


Čitanje svetog evanđelja po Luki (Lk 2, 33-35)

U ono vrijeme: ³³ Otac njegov i majka divili se što se to o njemu govori. ³⁴ Šimun ih blagoslovi i reče Mariji, majci njegovoj: »Ovaj je evo postavljen na propast i uzdignuće mnogima u Izraelu i za znak osporavan – ³⁵ a i tebi će samoj mač probosti dušu – da se razotkriju namisli mnogih srdaca!«


Poticaj na razmišljanje

Slava i poniženje. Luka prikazuje Isusovo djetinjstvo kao predigru dolaska Božjeg Pomazanika-Mesije. U izvještaju o Isusovu prikazanju u hramu evanđelist na Šimunova usta kaže da će se Božja »slava« objaviti u trpljenju i poniženju (r. 34). Mesija će naići na otpor i osporavanje, i zbog njega će mač probosti dušu njegove majke Marije (r. 35).


Molitva

Kruno djevâ, djevo divna, budi meni milostivna, daj mi s tobom dijelit plač.
Daj mi nosit po sve dane Isusovu smrt i rane, osjećati muke mač.
Neka rane izrane me, neka svega opoje me Sina tvoga križ i krv.
Ti na sudu za me zbori, Djevo sveta, da ne mori pakleni me vječni crv.
Daj da križ me brani vazda, smrt me Krista jakim sazda, milost mene očuva.
Kad mi zemlja tijelo primi, dušu onda uzmi ti mi u nebeski blažen dvor. Amen.


Tijekom dana više puta ponovi i živi riječ:

»Tebi će samoj mač probosti dušu – da se razotkriju namisli mnogih srdaca!« (Lk 2, 35)