Petak dvadeset i četvrtog tjedna kroz godinu

Dragi vjernici i svi koji sa zanimanjem pratite internetski portal Požeške biskupije!

Tijekom ove Godine Božje riječi »želimo u župama i obiteljima, u skupinama i pojedincima naše Biskupije, usred žurbe i buke svijeta, pronalaziti vrijeme sabranosti i tišine, čitanja i razmišljanja Svetog pisma, da bismo u svjetlu Božje objave bolje razumjeli njegov naum o nama, novim opredjeljenjem živjeli svoj kršćanski poziv, i bili potpunije dionicima spasenja, ostvarenog u Isusu Kristu, jedinom otkupitelju čovjeka.« (Proglas otvorenja Godine Božje riječi u Požeškoj biskupiji).
Radi toga, pored nedjeljnih cjelovitih liturgijskih čitanja i njihova razmatranja po metodi lectio divina svakodnevno stavljamo na našu biskupijsku web-stranicu evanđelje koje se toga dana čita u svetoj misi, kako biste odvojili određeno vrijeme i u svojim ga domovima čitali, zatim uz pomoć malog komentara koji ga slijedi razmišljali i njegov sadržaj usvojili za život, te zaključili s dodanom molitvom.
Neka na taj način Božja riječ u trenutnim životnim okolnostima bude svjetiljka, ohrabrenje i utjeha na našem životnom putu.


Čitanje svetog evanđelja po Luki (Lk 8, 1-3)

Paolo Veronese, Obraćenje Marije Magdalene, 16. st.

U ono vrijeme: ¹ Isus zareda obilaziti gradom i selom propovijedajući i navješćujući evanđelje o kraljevstvu Božjemu. Bila su s njim dvanaestorica ² i neke žene koje bijahu izliječene od zlih duhova i bolesti: Marija zvana Magdalena, iz koje bijaše izagnao sedam đavola; ³ zatim Ivana, žena Herodova upravitelja Huze; Suzana i mnoge druge. One su im posluživale od svojih dobara.


Poticaj na razmišljanje

Dostojanstvo žene. Evanđelist Luka posvećuje veliku pozornost nazočnosti ženâ u Isusovom društvu. Ovdje on naglašava činjenicu da je većina od njih prethodno bila opsjednuta zlim duhovima (r. 2); to je ukazivanje na prošlost u kojoj je žena bila isključena i izručena tajanstvenim silama, koje su otuđivale njezin život i njezino djelovanje. S Isusom su ta otuđenja prevladana, a žena zadobiva svoje puno dostojanstvo i slobodu. Međutim, nedvojbeno je da još i danas treba vremena da se to temeljno oslobođenje provede u djelo.


Molitva

Marijo, naša Majko, tvojoj dobroti preporučujemo srce svake žene i majke. Udijeli im otvorenost životu, strpljivost i smisao za žrtvu. Daj da sa svojim mužem bude vlastitim primjerom prva odgojiteljica vjere svojoj djeci. Neka u našim obiteljima ne bude nasilja, zatvorenosti i podijeljenosti; a tko je god bio ranjen ili se sablaznio neka brzo upozna utjehu i ozdravljenje. Amen.


Tijekom dana više puta ponovi i živi riječ:

S Isusom su bile neke žene i posluživale mu od svojih dobara. (Usp. Lk 8, 3)