Utorak dvadeset i petog tjedna kroz godinu

Dragi vjernici i svi koji sa zanimanjem pratite internetski portal Požeške biskupije!

Tijekom ove Godine Božje riječi »želimo u župama i obiteljima, u skupinama i pojedincima naše Biskupije, usred žurbe i buke svijeta, pronalaziti vrijeme sabranosti i tišine, čitanja i razmišljanja Svetog pisma, da bismo u svjetlu Božje objave bolje razumjeli njegov naum o nama, novim opredjeljenjem živjeli svoj kršćanski poziv, i bili potpunije dionicima spasenja, ostvarenog u Isusu Kristu, jedinom otkupitelju čovjeka.« (Proglas otvorenja Godine Božje riječi u Požeškoj biskupiji).
Radi toga, pored nedjeljnih cjelovitih liturgijskih čitanja i njihova razmatranja po metodi lectio divina svakodnevno stavljamo na našu biskupijsku web-stranicu evanđelje koje se toga dana čita u svetoj misi, kako biste odvojili određeno vrijeme i u svojim ga domovima čitali, zatim uz pomoć malog komentara koji ga slijedi razmišljali i njegov sadržaj usvojili za život, te zaključili s dodanom molitvom.
Neka na taj način Božja riječ u trenutnim životnim okolnostima bude svjetiljka, ohrabrenje i utjeha na našem životnom putu.


Čitanje svetog evanđelja po Luki (Lk 8, 19-21)

Paolo Veronese, Isus susreće Zebedejevu ženu i djecu, 1528.

U ono vrijeme: ¹⁹ majka i braća Isusova htjedoše k njemu, ali ne mogoše do jega zbog mnoštva. ²⁰ Javiše mu: »Majka tvoja i braća tvoja stoje vani i žele te vidjeti«. ²¹ Majka moja, braća moja – ovi su koji riječ Božju slušaju i vrše.«


Poticaj na razmišljanje

Evanđelist Luka je zgodu između Isusa i njegove rodbine uvrstio nakon prispodobe o sijaču i o svjetiljci, koje govore o Božjoj riječi; stoga taj događaj također poprima značenje prispodobe. Oni koji slušaju Riječ i vrše je (r. 21) tvore pravu Isusovu obitelj; oni dijele njegov život i u svim situacijama mogu računati na njegovu pomoć.


Molitva

Gospodine, mnogo više ima onoga što ti trebaš meni reći, negoli što ja trebam tebi otkriti Stoga mi udijeli milost kako bih uvidio potrebu da te slušam, ne samo da ti govorim, nego iznad svega da te slušam. Mnogo više ima onoga što ti trebaš meni reći, negoli što ja trebam tebi otkriti. Amen.


Tijekom dana više puta ponovi i živi riječ:

»Majka moja, braća moja – ovi su koji riječ Božju slušaju i vrše.« (Lk 8, 21 )