Četvrtak dvadeset i petog tjedna kroz godinu

Dragi vjernici i svi koji sa zanimanjem pratite internetski portal Požeške biskupije!

Tijekom ove Godine Božje riječi »želimo u župama i obiteljima, u skupinama i pojedincima naše Biskupije, usred žurbe i buke svijeta, pronalaziti vrijeme sabranosti i tišine, čitanja i razmišljanja Svetog pisma, da bismo u svjetlu Božje objave bolje razumjeli njegov naum o nama, novim opredjeljenjem živjeli svoj kršćanski poziv, i bili potpunije dionicima spasenja, ostvarenog u Isusu Kristu, jedinom otkupitelju čovjeka.« (Proglas otvorenja Godine Božje riječi u Požeškoj biskupiji).
Radi toga, pored nedjeljnih cjelovitih liturgijskih čitanja i njihova razmatranja po metodi lectio divina svakodnevno stavljamo na našu biskupijsku web-stranicu evanđelje koje se toga dana čita u svetoj misi, kako biste odvojili određeno vrijeme i u svojim ga domovima čitali, zatim uz pomoć malog komentara koji ga slijedi razmišljali i njegov sadržaj usvojili za život, te zaključili s dodanom molitvom.
Neka na taj način Božja riječ u trenutnim životnim okolnostima bude svjetiljka, ohrabrenje i utjeha na našem životnom putu.


Čitanje svetog evanđelja po Luki (Lk 9, 7-9)

U ono vrijeme: ⁷ Dočuo Herod tetrarh sve što se događa te se nađe u nedoumici jer su neki govorili: »Ivan uskrsnu od mrtvih«; ⁸ drugi: »Pojavio se Ilija«; treći opet: »Ustao je neki od revnih proroka.« ⁹ A Herod reče: »Ivanu ja odrubih glavu. Tko je onda ovaj o kom toliko čujem?« I tražio je priliku da ga vidi


Poticaj na razmišljanje

Herod razmišlja o glasinama koje je dočuo o Isusu. On isključuje mogućnost da je Isus zapravo Ivan Krstitelj koji je uskrsnuo od mrtvih (r. 9), ali vjeruje u povratak velikog proroka Ilije ili nekog drugog proroka (r. 7-8). Time što evanđelist Luka povratak apostola iz poslanja, koje im je povjerio Isus, stavlja nakon ovog ulomka, on želi pokazati da se Isusovo poslanje odvija na liniji Izraelovih proroka i da je on od naroda očekivani Prorok. K tome Isus je svjestan da će ga njegovo proročko djelovanje odvesti u smrt (usp. Lk 13, 13).


Molitva

Gospodine, ne dopusti da se zaustavljam na putu prema tebi. Priteci u pomoć mojim slabim silama. Moram priznati da sam često neodlučna koraka zastao i zatvorio se tvome Duhu, koji me nutkao na traženje. Neka svaki moj dan postane novi susret s tobom, da ti vjernije služim i dublje te ljubim. Amen.


Tijekom dana više puta ponovi i živi riječ:

»Ivanu ja odrubih glavu. Tko je onda ovaj o kom toliko čujem?« (Lk 9, 9 )