Ponedjeljak dvadeset i šestog tjedna kroz godinu

Dragi vjernici i svi koji sa zanimanjem pratite internetski portal Požeške biskupije!

Tijekom ove Godine Božje riječi »želimo u župama i obiteljima, u skupinama i pojedincima naše Biskupije, usred žurbe i buke svijeta, pronalaziti vrijeme sabranosti i tišine, čitanja i razmišljanja Svetog pisma, da bismo u svjetlu Božje objave bolje razumjeli njegov naum o nama, novim opredjeljenjem živjeli svoj kršćanski poziv, i bili potpunije dionicima spasenja, ostvarenog u Isusu Kristu, jedinom otkupitelju čovjeka.« (Proglas otvorenja Godine Božje riječi u Požeškoj biskupiji).
Radi toga, pored nedjeljnih cjelovitih liturgijskih čitanja i njihova razmatranja po metodi lectio divina svakodnevno stavljamo na našu biskupijsku web-stranicu evanđelje koje se toga dana čita u svetoj misi, kako biste odvojili određeno vrijeme i u svojim ga domovima čitali, zatim uz pomoć malog komentara koji ga slijedi razmišljali i njegov sadržaj usvojili za život, te zaključili s dodanom molitvom.
Neka na taj način Božja riječ u trenutnim životnim okolnostima bude svjetiljka, ohrabrenje i utjeha na našem životnom putu.


Čitanje svetog evanđelja po Luki (Lk 9, 46-50)

Charles Lock Eastlake: Isus blagoslivlja djecu, 1839.

U ono vrijeme: ⁴⁶ U učenicima se porodi misao tko bi od njih bio najveći. ⁴⁷ Znajući tu misao njihova srca, uzme Isus dijete, postavi ga uza se ⁴⁸ i reče im: »Tko primim ovo dijete u moje ime, mene prima. A tko mene prima, prima onoga koji me je poslao. Doista, tko je najmanji među vama svima, taj je velik!« ⁴⁹ Prihvati Ivan i reče: »Učitelju, vidjesmo jednoga koji u tvoje ime izgoni zloduhe. Mi smo mu branili jer ne ide s nama.« ⁵⁰ Reče mu Isus: »Ne branite! Tko nije protiv vas, za vas je!«


Poticaj na razmišljanje

U ime Isusovo. Isus ovdje objavljuje dam je svako primanje nekog djeteta ili siromaha primanje »u njegovo ime« (r. 48), i da se svako ozdravljenje po izgonu zloduha događa »u njegovo ime« (r. 49-50). U oba slučaja riječ je o iskazivanju jedne Isusu pripadajuće, mesijanske moći, koju on može podijeliti onima koji u njega vjeruju.


Molitva

Najveću čast, Gospodine, iskazao si mi time što si učinio da budem tvoje dijete. Pomozi mi da to nikad ne smetnem s uma, već da živim dostojno toga tvog dara. To je moja najveća čast i najviše dostojanstvo, ali i najozbiljnija odgovornost. Hvala ti na tom daru. Amen.


Tijekom dana više puta ponovi i živi riječ:

» Doista, tko je najmanji među vama svima, taj je velik!« (Lk 9, 48)