SVETI ANĐELI ČUVARI

Dragi vjernici i svi koji sa zanimanjem pratite internetski portal Požeške biskupije!

Tijekom ove Godine Božje riječi »želimo u župama i obiteljima, u skupinama i pojedincima naše Biskupije, usred žurbe i buke svijeta, pronalaziti vrijeme sabranosti i tišine, čitanja i razmišljanja Svetog pisma, da bismo u svjetlu Božje objave bolje razumjeli njegov naum o nama, novim opredjeljenjem živjeli svoj kršćanski poziv, i bili potpunije dionicima spasenja, ostvarenog u Isusu Kristu, jedinom otkupitelju čovjeka.« (Proglas otvorenja Godine Božje riječi u Požeškoj biskupiji).
Radi toga, pored nedjeljnih cjelovitih liturgijskih čitanja i njihova razmatranja po metodi lectio divina svakodnevno stavljamo na našu biskupijsku web-stranicu evanđelje koje se toga dana čita u svetoj misi, kako biste odvojili određeno vrijeme i u svojim ga domovima čitali, zatim uz pomoć malog komentara koji ga slijedi razmišljali i njegov sadržaj usvojili za život, te zaključili s dodanom molitvom.
Neka na taj način Božja riječ u trenutnim životnim okolnostima bude svjetiljka, ohrabrenje i utjeha na našem životnom putu.


Čitanje svetog evanđelja po Mateju (Mt 18, 1-5. 10)

U ono vrijeme: ¹ Pristupe učenici Isusu pa ga zapitaju: »Tko je, dakle, najveći u kraljevstvu nebeskom?«. ² On dozove dijete. Postavi ga posred njih i ³ reče: »Zaista, kažem vam, ako se ne obratite i ne postanete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko. ⁴ Tko god se dakle ponizi kao ovo dijete, taj je najveći u kraljevstvu nebeskom. ⁵ I tko primi jedno ovakvo dijete u moje ime mene prima.«
¹⁰ »Pazite da ne prezrete ni jednoga od ovih najmanjih jer, kažem vam, anđeli njihovi na nebu uvijek gledaju lice Oca mojega, koji je na nebesima.«»


Poticaj na razmišljanje

Milosrđe i jednostavnost. Današnji evanđeoski ulomak – osobito u svojoj skraćenoj verziji – predstavlja primjer načina na koji su prve kršćanske zajednice Isusove izreke zadržavale u sjećanju i dalje prenosile: grupirale su ih oko ključnih riječi. Jedinstvo teksta je zbog toga umjetno, no na površinu izlaze dvije misli: važnost jednostavnosti i zadivljujuće milosrđe Božje.


Molitva

Moj anđele čuvaru, ne vrši samo svoju službu za mene; ne budi samo moj zaštitnik, pratilac i suputnik, budi mi i prijatelj i suborac i saveznik! Tebi predajem svoj krsni list: pomozi mi da sačuvam svoj krsni savez s Bogom. Tebi predajem svoju vozačku dozvolu: upravljaj mojom rukom na volanu i ne dopusti da nekoga ozlijedim. Tebi predajem svoj vjenčani list: daj mi da budem dobar prema mojima koji su mi povjereni. Daj mi da ne pridajem važnost materijalnim dobrima ovoga svijeta, već da težim za onim što je gore. Očuvaj mi čisto srce, da mogu jednom gledati Boga u njegovoj divnoj ljepoti, zajedno s tobom i svim anđelima i svetima. Amen.


Tijekom dana više puta ponovi i živi riječ:

»Anđeli njihovi na nebu uvijek gledaju lice Oca mojega, koji je na nebesima!« (Mt 18, 10)