Subota dvadeset i sedmog tjedna kroz godinu

Dragi vjernici i svi koji sa zanimanjem pratite internetski portal Požeške biskupije!

Tijekom ove Godine Božje riječi »želimo u župama i obiteljima, u skupinama i pojedincima naše Biskupije, usred žurbe i buke svijeta, pronalaziti vrijeme sabranosti i tišine, čitanja i razmišljanja Svetog pisma, da bismo u svjetlu Božje objave bolje razumjeli njegov naum o nama, novim opredjeljenjem živjeli svoj kršćanski poziv, i bili potpunije dionicima spasenja, ostvarenog u Isusu Kristu, jedinom otkupitelju čovjeka.« (Proglas otvorenja Godine Božje riječi u Požeškoj biskupiji).
Radi toga, pored nedjeljnih cjelovitih liturgijskih čitanja i njihova razmatranja po metodi lectio divina svakodnevno stavljamo na našu biskupijsku web-stranicu evanđelje koje se toga dana čita u svetoj misi, kako biste odvojili određeno vrijeme i u svojim ga domovima čitali, zatim uz pomoć malog komentara koji ga slijedi razmišljali i njegov sadržaj usvojili za život, te zaključili s dodanom molitvom.
Neka na taj način Božja riječ u trenutnim životnim okolnostima bude svjetiljka, ohrabrenje i utjeha na našem životnom putu.


Čitanje svetog evanđelja po Luki (Lk 11, 27-28)

U ono vrijeme: ²⁷ Dok je Isus govorio, povika neka žena iz mnoštva: »Blažena utroba koja te nosila i prsi koje si sisao!« ²⁸ On odgovori: »Još blaženiji oni koji slušaju riječ Božju i čuvaju je!«


Poticaj na razmišljanje

Blažena ti što povjerova! Ova dva evanđeoska retka naglašavaju da je Djevica Marija blažena, ne zato što je Isusova tjelesna majka, nego zato što je bila osoba koja se je cijelim svojim bićem u potpunoj poslušnosti oslonila na Božju Riječ. Istinsko srodstvo Isusa i njegove Majke povezuje ih u zajedničkoj poslušnosti Očevoj riječi, odnosno volji.


Molitva

»Treba moliti i tražiti od Gospodina Boga blaženi život. Što je blaženo, razni razno misle. Ali zašto bismo se mi povodili za raznim mišljenjima, kratko i istinito stoji u Božjem Pismu: blago narodu kojemu je Gospodin Bog« (Sv. Augustin).


Tijekom dana više puta ponovi i živi riječ:

»Blažena utroba koja te nosila…Još blaženiji oni koji slušaju riječ Božju!.« (Lk 11, 27s).