Srijeda dvadeset i osmog tjedna kroz godinu

Dragi vjernici i svi koji sa zanimanjem pratite internetski portal Požeške biskupije!

Tijekom ove Godine Božje riječi »želimo u župama i obiteljima, u skupinama i pojedincima naše Biskupije, usred žurbe i buke svijeta, pronalaziti vrijeme sabranosti i tišine, čitanja i razmišljanja Svetog pisma, da bismo u svjetlu Božje objave bolje razumjeli njegov naum o nama, novim opredjeljenjem živjeli svoj kršćanski poziv, i bili potpunije dionicima spasenja, ostvarenog u Isusu Kristu, jedinom otkupitelju čovjeka.« (Proglas otvorenja Godine Božje riječi u Požeškoj biskupiji).
Radi toga, pored nedjeljnih cjelovitih liturgijskih čitanja i njihova razmatranja po metodi lectio divina svakodnevno stavljamo na našu biskupijsku web-stranicu evanđelje koje se toga dana čita u svetoj misi, kako biste odvojili određeno vrijeme i u svojim ga domovima čitali, zatim uz pomoć malog komentara koji ga slijedi razmišljali i njegov sadržaj usvojili za život, te zaključili s dodanom molitvom.
Neka na taj način Božja riječ u trenutnim životnim okolnostima bude svjetiljka, ohrabrenje i utjeha na našem životnom putu.


Čitanje svetog evanđelja po Luki (Lk 11, 42-46)

U ono vrijeme: ⁴² Reče Isus: »Jao vama, farizeji! Namirujete desetinu od metvice i rutvice i svake vrste povrća, a ne marite za pravednost i ljubav Božju. Ovo je trebalo činiti, a ono ne zanemariti. ⁴³ »Jao vama, farizeji! Volite prvo sjedalo u sinagogama i pozdrave na trgovima. ⁴⁴ Jao vama! Vi ste kao nezamjetljivi grobovi po kojima ljudi ne znajući hode.«
⁴⁵ Nato će neki pismoznanac: »Učitelju, tako govoreći i nas vrijeđaš.«
⁴⁶ A on reče: »Jao i vama, zakonoznanci! Tovarite na ljude terete nepodnošljive, a sami ni da ih se jednim prstom dotaknete.«


Poticaj na razmišljanje

Farizeji i pismoznanci teško su se ogriješili o dužnosti njihove službe. Naime, vodili su rasprave o desetini, umjesto da se trajno bave temeljnim zakonom ljubavi (r. 42). Natjecanje u častima prevagnulo je nad osjećajem dužnosti (r. 43). Konačno, mnogobrojni propisi u Zakonu, od kojih su sebe dispenzirali, učinili su vjerski život nepodnošljivim (r. 46). Zbog svega toga s pravom su zaslužili Isusove prijekore.


Molitva

Gospodine, Učitelju moj i Otkupitelju, molim te da me ne zahvati grijeh te počnem razmišljati i mjeriti po njegovim mjerilima. Učini me nosiocem evanđeoskog svjetla, da raspršujem tmine zla. Amen.


Tijekom dana više puta ponovi i živi riječ:

»Jao vama, farizeji! Jao vama, zakonoznanci!« (Lk 11, 42.46).