Petak dvadeset i osmog tjedna kroz godinu

Dragi vjernici i svi koji sa zanimanjem pratite internetski portal Požeške biskupije!

Tijekom ove Godine Božje riječi »želimo u župama i obiteljima, u skupinama i pojedincima naše Biskupije, usred žurbe i buke svijeta, pronalaziti vrijeme sabranosti i tišine, čitanja i razmišljanja Svetog pisma, da bismo u svjetlu Božje objave bolje razumjeli njegov naum o nama, novim opredjeljenjem živjeli svoj kršćanski poziv, i bili potpunije dionicima spasenja, ostvarenog u Isusu Kristu, jedinom otkupitelju čovjeka.« (Proglas otvorenja Godine Božje riječi u Požeškoj biskupiji).
Radi toga, pored nedjeljnih cjelovitih liturgijskih čitanja i njihova razmatranja po metodi lectio divina svakodnevno stavljamo na našu biskupijsku web-stranicu evanđelje koje se toga dana čita u svetoj misi, kako biste odvojili određeno vrijeme i u svojim ga domovima čitali, zatim uz pomoć malog komentara koji ga slijedi razmišljali i njegov sadržaj usvojili za život, te zaključili s dodanom molitvom.
Neka na taj način Božja riječ u trenutnim životnim okolnostima bude svjetiljka, ohrabrenje i utjeha na našem životnom putu.


Čitanje svetog evanđelja po Luki (Lk 12, 1-7)

U ono vrijeme: ¹ Kad se oko Isusa se skupilo mnoštvo, tisuće i tisuće, te su jedni druge gazili, poče Isus govoriti najprije svojim učenicima: »Čuvajte se kvasca farizejskoga, to jest licemjerja. ² Ništa nije skriveno što se neće otkriti ni tajno što se neće saznati. ³ Naprotiv, sve što u tami rekoste, na svjetlu će se čuti; i što ste po skrovištima u uho šaptali, propovijedat će se po krovovima. ⁴ A kažem vama, prijateljima svojim: ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, a nakon toga nemaju više što učiniti. ⁵ Pokazat ću vam koga vam se bojati: onoga se bojte koji pošto ubije, ima moć baciti u pakao. Dȁ, velim vam, njega se bojte! ⁶ Ne prodaje li se pet vrapčića za dva novčića? Pa ipak ni jednoga od njih Bog ne zaboravlja. ⁷ A vama su i vlasi na glavi sve izbrojene. Ne bojte se! Vrjedniji ste nego mnogo vrabaca!«


Poticaj na razmišljanje

Teškoće kršćanskog života. Ništa ne može spriječiti dinamiku naviještanja evanđelja (r. 3), no Isus nailazi na oštro suprotstavljanje, osobito od strane sotone, kojega se najviše treba bojati (r. 5). Međutim, Isus se zbog toga ne treba pretjerano brinuti. Smicalice i lukavštine njegovih protivnikâ na koncu će se razotkriti (r. 2), a Otac u svakom slučaju brižno bdije nad svojima (r. 7).


Molitva

Ništa neka te ne smete, ništa neka te ne plaši. Sve prolazi, Bog se ne mijenja. Strpljivost sve postizava. Onome tko Boga ima ništa ne nedostaje. Samo je Bog dostatan. (Sv. Terezija Avilska).


Tijekom dana više puta ponovi i živi riječ:

»I vlasi su vam na glavi izbrojene!« (Lk 12, 6).