Utorak dvadeset i devetog tjedna kroz godinu

Dragi vjernici i svi koji sa zanimanjem pratite internetski portal Požeške biskupije!

Tijekom ove Godine Božje riječi »želimo u župama i obiteljima, u skupinama i pojedincima naše Biskupije, usred žurbe i buke svijeta, pronalaziti vrijeme sabranosti i tišine, čitanja i razmišljanja Svetog pisma, da bismo u svjetlu Božje objave bolje razumjeli njegov naum o nama, novim opredjeljenjem živjeli svoj kršćanski poziv, i bili potpunije dionicima spasenja, ostvarenog u Isusu Kristu, jedinom otkupitelju čovjeka.« (Proglas otvorenja Godine Božje riječi u Požeškoj biskupiji).
Radi toga, pored nedjeljnih cjelovitih liturgijskih čitanja i njihova razmatranja po metodi lectio divina svakodnevno stavljamo na našu biskupijsku web-stranicu evanđelje koje se toga dana čita u svetoj misi, kako biste odvojili određeno vrijeme i u svojim ga domovima čitali, zatim uz pomoć malog komentara koji ga slijedi razmišljali i njegov sadržaj usvojili za život, te zaključili s dodanom molitvom.
Neka na taj način Božja riječ u trenutnim životnim okolnostima bude svjetiljka, ohrabrenje i utjeha na našem životnom putu.


Čitanje svetog evanđelja po Luki (Lk 12, 35-38)

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: ³⁵ »Neka vam bokovi budu opasani i svjetiljke upaljene, ³⁶ a vi slični ljudima što čekaju gospodara kad se vraća sa svadbe da mu odmah otvore čim stigne i pokuca. ³⁷ Blago onim slugama koje gospodar, kada dođe, nađe budne! Zaista, kažem vam, pripasat će se, posaditi ih za stol pa će pristupiti i posluživati ih. ³⁸ Pa dođe li o drugoj ili o trećoj straži i nađe ih tako, blago njima!«


Poticaj na razmišljanje

Bdjeti, u biblijskom govoru, jest stav koji se pristoji slugama u odnosu prema njihovu gospodaru, i uključuje iščekivanje gospodareva povratka, spremnost primiti ga kad dođe, potpuna raspoloživost u službi, potpuna podložnost njegovim zapovijedima i, konačno, radosno sudjelovanje, pa makar i kao sluge, na njegovoj svadbi. »Neka vam bokovi budu opasani i svjetiljke upaljene« (r. 35): kad se pogleda, tu nije riječ o nekom općenitom pozivu na isto tako općenitu vjernost, već o Gospodinovoj snažnoj želji da uz njega budu i da ga slijede »dobre i vjerne sluge«, čiji trud nije uzaludan, koji ne idu za svojom udobnošću, a još manje, koji se ne udaljuju od predmeta njihova iščekivanja. Naprotiv, znajući da se Gospodin vraća iznenada kad ga se najmanje očekuje, oni žive u budnosti, u napetom iščekivanju i svetom strahu Božjem. Uistinu, premda ne znajući čas povratka, sluge dobro poznaju volju gospodara i znaju da je on dobra i plemenita, no istovremeno pravedna i zahtjevna.


Molitva

Budi ti, Gospodine, svjetlo koje rasvjetljuje moj put! Prečesto se osjećam sam i napušten na putovima ovog svijeta. Prečesto se osjećam plijenom ili žrtvom mračnih napada koji zamračuju oči mog uma i mog srca. Preplavi me, Gospodine, svjetlom tvoje Riječi.
Budi ti, Gospodine, temelj obećanja na kojem je čvrsto utemeljena moja vjera! Prečesto se osjećam slabim i nepostojanim pred drugačijim obećanjima koja mi odasvud dolaze. Prečesto se osjećam kao privučen i gotovo zaveden obećanjima koja su potpuno oprečna tvojemu. Ispuni me, Gospodine, snagom tvog obećanja.
Budi ti, Gospodine, davalac svakog dobra! Prečesto mi svijet daje kušati dobra koja me odvlače od tvog stola i udaljuju od onoga što mi nudiš. Prečesto sam izložen zavođenju ‘zemaljske hrane’ koja zadovoljava moje nepce ali ne hrani moj život. Daj mi, Gospodine, da okusim tvoja dobra, a iznad svega tebe koji je moje jedino dobro.
Budi ti, Gospodine, moje blaženstvo! Prečesto osjećam da se u svijetu blaženima proglašavaju bogataši, moćnici, sretnici. Prečesto vidim da su oni koji te slijede na putu evanđelja potlačeni i proganjani. Učini me, Gospodine, dionikom one radosti koja može doći jedino iz života po evanđeoskim blaženstvima. Amen.


Tijekom dana više puta ponovi i živi riječ:

»Blago slugama koje gospodar, kada dođe ,nađe budne! ( Lk 12, 37).