Ponedjeljak tridesetog tjedna kroz godinu

Dragi vjernici i svi koji sa zanimanjem pratite internetski portal Požeške biskupije!

Tijekom ove Godine Božje riječi »želimo u župama i obiteljima, u skupinama i pojedincima naše Biskupije, usred žurbe i buke svijeta, pronalaziti vrijeme sabranosti i tišine, čitanja i razmišljanja Svetog pisma, da bismo u svjetlu Božje objave bolje razumjeli njegov naum o nama, novim opredjeljenjem živjeli svoj kršćanski poziv, i bili potpunije dionicima spasenja, ostvarenog u Isusu Kristu, jedinom otkupitelju čovjeka.« (Proglas otvorenja Godine Božje riječi u Požeškoj biskupiji).
Radi toga, pored nedjeljnih cjelovitih liturgijskih čitanja i njihova razmatranja po metodi lectio divina svakodnevno stavljamo na našu biskupijsku web-stranicu evanđelje koje se toga dana čita u svetoj misi, kako biste odvojili određeno vrijeme i u svojim ga domovima čitali, zatim uz pomoć malog komentara koji ga slijedi razmišljali i njegov sadržaj usvojili za život, te zaključili s dodanom molitvom.
Neka na taj način Božja riječ u trenutnim životnim okolnostima bude svjetiljka, ohrabrenje i utjeha na našem životnom putu.


Čitanje svetog evanđelja po Luki (Lk 13, 10-17)

U ono vrijeme: ¹⁰ Jedne je subote Isus naučavao u nekoj sinagogi. ¹¹ Kad eto žene koja je osamnaest godina imala duha bolesti. Bila je zgrbljena i nikako se nije mogla uspraviti. ¹² Kad je Isus opazi, dozva je i reče joj: »Ženo, oslobođena si svoje bolesti!« ¹³ I položi na nju ruke, a ona se umah uspravi i poče slaviti Boga.
¹⁴ Nadstojnik sinagoge – ozlovoljen što je Isus u subotu izliječio – govoraše mnoštvu: »Šest je dana u koje treba raditi! U te dakle dane dolazite i liječite se, a ne u dan subotnji!«
¹⁵ Odgovori mu Gospodin: »Licemjeri! Ne driješi li svaki od vas u subotu svoga vola ili magarca od jasala da ga vodi na vodu? ¹⁶ Nije li dakle i ovu kćer Abrahamovu, koju sotona sveza evo osamnaest je već godina, trebalo odriješiti od tih spona u dan subotnji?« ¹⁷ Na te njegove riječi postidješe se svi protivnici njegovi, a sav se narod radovaše zbog svega čime se on proslavio.


Poticaj na razmišljanje

Za dobrotu nema zapreka. Čudo kojim je Isus u subotu ozdravio zgrbljenu ženu, više nego čudesno djelo jest očitovanje dobrote. Isus čak nije ni pričekao da ga bolesnica zamoli (r. 12), već ju je izliječio, ne mareći za uske okvire koje mu je propisivao legalizam (r. 14-17). Dobrota ne poznaje nikakve granice, pa ni granice Zakona.


Molitva

Gospodine, ti si liječnik naše duše i našeg tijela. Odriješi nas od spona grijeha, iscijeli rane našeg srca, i trajno nam pružaj pomoć na našem putu svetosti. Amen.


Tijekom dana više puta ponovi i živi riječ:

»Nije li ovu kćer Abrahamovu, koju Sotona sveza evo osamnaest je već godina, trebalo odriješiti od tih spona u dan subotnji?« (Lk 13, 16).