Četvrtak tridesetog tjedna kroz godinu

Dragi vjernici i svi koji sa zanimanjem pratite internetski portal Požeške biskupije!

Tijekom ove Godine Božje riječi »želimo u župama i obiteljima, u skupinama i pojedincima naše Biskupije, usred žurbe i buke svijeta, pronalaziti vrijeme sabranosti i tišine, čitanja i razmišljanja Svetog pisma, da bismo u svjetlu Božje objave bolje razumjeli njegov naum o nama, novim opredjeljenjem živjeli svoj kršćanski poziv, i bili potpunije dionicima spasenja, ostvarenog u Isusu Kristu, jedinom otkupitelju čovjeka.« (Proglas otvorenja Godine Božje riječi u Požeškoj biskupiji).
Radi toga, pored nedjeljnih cjelovitih liturgijskih čitanja i njihova razmatranja po metodi lectio divina svakodnevno stavljamo na našu biskupijsku web-stranicu evanđelje koje se toga dana čita u svetoj misi, kako biste odvojili određeno vrijeme i u svojim ga domovima čitali, zatim uz pomoć malog komentara koji ga slijedi razmišljali i njegov sadržaj usvojili za život, te zaključili s dodanom molitvom.
Neka na taj način Božja riječ u trenutnim životnim okolnostima bude svjetiljka, ohrabrenje i utjeha na našem životnom putu.


Čitanje svetog evanđelja po Luki (Lk 13, 31-35)

U ono vrijeme: ³¹ Pristupe Isusu neki farizeji i reknu mu: »Otiđi, otputuj odavde jer te Herod hoće ubiti.« ³² A on će njima: »Idite i kažite toj lisici: „Evo, izgonim đavle i liječim danas i sutra, a treći dan dovršujem. ³³ Ali danas, sutra i prekosutra moram nastaviti put jer ne priliči da prorok pogine izvan Jeruzalema. ³⁴ Jeruzaleme, Jeruzaleme, koji ubijaš proroke i kamenuješ one što su tebi poslani! Koliko li puta htjedoh skupiti djecu tvoju kao kvočka piliće pod krila i ne htjedoste! ³⁵ Evo, napuštena vam kuća. A kažem vam, nećete me vidjeti dok ne dođe čas da reknete: „Blagoslovljen onaj koji dolazi u ime Gospodnje!“


Poticaj na razmišljanje

Izaslanici kralja Heroda pokušali su Isusa zastrašiti prijetnjom smrću. Isus je bio svjestan da će ga njegovo poslanje dovesti u Jeruzalem, gdje će podnijeti mučeničku smrt, kao i toliki proroci prije njega. No, također je dobro znao da ga je Otac ovlastio doći k ljudima u njegovo ime (r. 35) da ih sabere u novi Božji narod i podari im spasenje (r. 34).


Molitva

Gospodine, dobro znam da si me poslao na svijet da budem vjesnik istine, propovjednik dobrote i graditelj mira među ljudima. Znam da tu istinu, dobrotu i mir moram najprije sijati među ljudima s kojima živim. Učini, Gospodine, da naučimo nasljedovati tvoje svece, koji su tako dobro znali izvršavati svoje poslanje. Amen.


Tijekom dana više puta ponovi i živi riječ:

»Blagoslovljen onaj koji dolazi u ime Gospodnje« (usp. Lk 13,35).