Petak tridesetog tjedna kroz godinu

Dragi vjernici i svi koji sa zanimanjem pratite internetski portal Požeške biskupije!

Tijekom ove Godine Božje riječi »želimo u župama i obiteljima, u skupinama i pojedincima naše Biskupije, usred žurbe i buke svijeta, pronalaziti vrijeme sabranosti i tišine, čitanja i razmišljanja Svetog pisma, da bismo u svjetlu Božje objave bolje razumjeli njegov naum o nama, novim opredjeljenjem živjeli svoj kršćanski poziv, i bili potpunije dionicima spasenja, ostvarenog u Isusu Kristu, jedinom otkupitelju čovjeka.« (Proglas otvorenja Godine Božje riječi u Požeškoj biskupiji).
Radi toga, pored nedjeljnih cjelovitih liturgijskih čitanja i njihova razmatranja po metodi lectio divina svakodnevno stavljamo na našu biskupijsku web-stranicu evanđelje koje se toga dana čita u svetoj misi, kako biste odvojili određeno vrijeme i u svojim ga domovima čitali, zatim uz pomoć malog komentara koji ga slijedi razmišljali i njegov sadržaj usvojili za život, te zaključili s dodanom molitvom.
Neka na taj način Božja riječ u trenutnim životnim okolnostima bude svjetiljka, ohrabrenje i utjeha na našem životnom putu.


Čitanje svetog evanđelja po Luki (Lk 14, 1-6)

U ono vrijeme: ¹ Jedne subote dođe Isus u kuću nekoga prvaka farizejskog na objed. A oni ga vrebahu. ² Kad evo: pred njim neki čovjek koji je imao vodenu bolest. ³ Nato Isus upita zakonoznance i farizeje: »Je li dopušteno subotom liječiti ili nije?« ⁴ A oni mukom ponikoše. On ga dotaknu, izliječi i otpusti. ⁵ A njima reče: »Ako nekomu od vas sin ili vol upadne u bunar, neće li ga brže bolje izvući i u dan subotnji?« ⁶ I ne mogoše mu na to odgovoriti.


Poticaj na razmišljanje

Objed kod farizeja naše misli upravlja na uobičajene gozbe onog vremena, na kojima su pripadnici društvene elite raspravljali o svemu i svačemu kako bi pokazali i opravdali svoju intelektualnu superiornost. Iusu pak poziva na drugačiju vrstu gozbe na koju se ide primati i davati. On je odmah očitovao svoju nakanu, time što je pristupio čovjeku koji je imao vodenu bolest i izliječio ga.


Molitva

Gospodine Isuse, svaki vapaj moga bližnjega treba u meni izazvati brzi odgovor. Moje srce mora biti trajna jeka Učini srce moje po srcu svome! Amen.


Tijekom dana više puta ponovi i živi riječ:

»Ako nekomu od vas sin ili vol upadne u bunar, neće li ga izvući i u dan subotnji?« (usp. Lk 14,5)