Utorak trideset i prvog tjedna kroz godinu

Dragi vjernici i svi koji sa zanimanjem pratite internetski portal Požeške biskupije!

Tijekom ove Godine Božje riječi »želimo u župama i obiteljima, u skupinama i pojedincima naše Biskupije, usred žurbe i buke svijeta, pronalaziti vrijeme sabranosti i tišine, čitanja i razmišljanja Svetog pisma, da bismo u svjetlu Božje objave bolje razumjeli njegov naum o nama, novim opredjeljenjem živjeli svoj kršćanski poziv, i bili potpunije dionicima spasenja, ostvarenog u Isusu Kristu, jedinom otkupitelju čovjeka.« (Proglas otvorenja Godine Božje riječi u Požeškoj biskupiji).
Radi toga, pored nedjeljnih cjelovitih liturgijskih čitanja i njihova razmatranja po metodi lectio divina svakodnevno stavljamo na našu biskupijsku web-stranicu evanđelje koje se toga dana čita u svetoj misi, kako biste odvojili određeno vrijeme i u svojim ga domovima čitali, zatim uz pomoć malog komentara koji ga slijedi razmišljali i njegov sadržaj usvojili za život, te zaključili s dodanom molitvom.
Neka na taj način Božja riječ u trenutnim životnim okolnostima bude svjetiljka, ohrabrenje i utjeha na našem životnom putu.


Čitanje svetog evanđelja po Luki (Lk 14,15-24)

U ono vrijeme: ¹⁵ jedan od sustolnika reče Isusu: »Blago onome koji bude blagovao u kraljevstvu Božjem!« ¹⁶ A on mu reče: »Čovjek neki priredi veliku večeru i pozove mnoge. ¹⁷ I posla slugu u vrijeme večere da rekne uzvanicima: „Dođite! Već je pripravljeno!“ ¹⁸ A oni se odreda počeli ispričavati. Prvi mu reče: „Njivu sam kupio i valja mi poći pogledati je. Molim te, ispričaj me.“ ¹⁹ Drugi reče: „Kupio sam pet jarmova volova pa idem okušati ih. Molim te, ispričaj me.“ ²⁰ Treći reče: „Oženio sam se i zato ne mogu doći.“
²¹ Sluga se vrati i javi to domaćinu. Tada domaćin, gnjevan,, reče sluzi: „Iziđi brzo na trgove gradske i ulice pa dovedi ovamo prosjake, sakate, slijepe i hrome“. ²² I sluga reče: „Gospodaru, učinjeno je što si naredio i još ima mjesta.“ ²³ Reče gospodar sluzi: „Iziđi na putove i među ograde i prisili neka uđu da mi se napuni kuća.“ ²⁴ A kažem vam: nijedan od onih pozvanih neće okusiti moje večere.“«


Poticaj na razmišljanje

U prispodobi o pozivu na gozbu Isus je jamačno proglasio da je od proroka naviještena mesijanska gozba postala stvarnost, i da su pozivnice već poslane. Luka je ovom prispodobom želio istaknuti da su s obzirom na odbijenicu Židova pozivnice odaslane onima koji su do sada bili isključeni iz obrednih okupljanja, a to su siromasi , bolesnici (r. 21) i pogani (r. 23).


Molitva

Gospodine, želim ići k tebi bez posrtaja. Znam da je to nemoguće, jer nailazim na bezbroj zapreka na tom putu i pronalazim tisuću isprika da njime ne idem. Pomozi mi da nikad u potpunosti ne skrenem s tvoga puta, i da se nikad ne umorim u ponovnom započinjanju. Amen.


Tijekom dana više puta ponovi i živi riječ:

Iziđi na trgove gradske i ulice pa dovedi ovamo prosjake, sakate, slijepe i hrome da mi se napuni kuća. (usp. Lk, 14, 21.23).