Sveti Leon Veliki, papa i crkveni naučitelj

Rođen je u Etruriji oko 400. godine, a papom je postao 440. godine. Bio je pravi pastir i otac vjernika. Trudio se da očuva cjelovitost vjere, odvažno je branio jedinstvo Crkve, koliko mu je bilo moguće odbio je ili ublažio navale barbara pa je s pravom dobio naziv Veliki. Umro je 461 godine.


Čitanje svetog evanđelja po Luki (Lk 17, 7-10)

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: ⁷ »Tko će od vas svome sluzi koji ore ili čuva stoku, kad se vrati iz polja reći: ‘Brzo dođi i sjedi za stol!’ ⁸ Neće li mu naprotiv reći: ‘Pripremi večeru te se pripaši da mi služiš dok ja jedem i pijem, pa poslije ti jedi i pij!’ ⁹ Zar duguje zahvalnost sluzi što je izvršio zapovijed? ¹⁰ Tako i vi, kad izvršite sve što vam je naređeno, recite: ‘Sluge smo beskorisne. Učinili smo što smo morali učiniti’«.


Poticaj na razmišljanje

Ovim izrekama Isus ne raspravlja o odnosu gospodar–sluga u ondašnjem društvu, već se jednostavno koristi primjerom iz svakodnevnog života. Gospodar nema obveza prema sluzi koji je vjerno izvršio ono što mu je bilo naređeno. Ono što Isus zahtijeva je upravo stav duboke poniznosti, udaljavanja od sebe, ne polaganja prava na nešto. Valja prihvatiti da smo sitni, siromašni, vazda neprikladni za veliku zadaću koju nam Bog povjerava. Gospodin Isus želi da si ne umišljamo da smo važni ili neophodni za Kraljevstvo. Nisu važna djela koja mi činimo; ona malo pomalo dovode do toga da se počnemo oholiti. To nije logika za koju nas Gospodin želi odgojiti. Jedini on jest; i njemu ništa nije nemoguće usp. (Lk 1, 37). Kad učinimo sve što je u našoj moći, bit će milost ako u nama poraste svijest da »ako Gospodin kuće ne gradi, uzalud se muče graditelji« (Ps 126, 1) i bit ćemo blaženi jer ćemo se pouzdavati u Gospodina.


Molitva

Gospodine Isuse, tebe je zbilja teško imati za prijatelja! Ti od nas tražiš da potpuno i bezuvjetno vjerujemo u tebe, a potom se skrivaš na putovima na kojima je teško prepoznati tvoje korake. Zlo svijeta nas muči i uznemiruje; često puta tvoja šutnja je preteška da bismo je nosili i nije uvijek lako vjerovati da neki dobri Bog bdije nad nama.
Otvori oči našeg srca da te vidimo nazočna u našem životu i u našoj povijesti. Daruj nam iznad svega sposobnost da ti se predamo kao djeca koja ti ne postavljaju pitanja, već stoje spokojni na svom mjestu, sigurni da ti znadeš razlog naše boli i da se ne zabavljaš stavljajući nas na kušnju, pa kad nam odgađaš priteći u pomoć, to je zato da nas pripraviš na još veću radost. Amen.


Tijekom dana više puta ponovi i živi riječ:

»Sluge smo beskorisne! Učinili smo što smo morali učiniti« (Lk 17, 10)