Sveti Jozafat, biskup i mučenik

Rođen je u Ukrajini oko 1580. godine od pravoslavnih roditelja. Prigrlivši katoličku vjeru, pristupio je monasima sv. Bazilija. Postao je svećenikom i izabran je za biskupa Polocka te se veoma zalagao za jedinstvo Crkve. Neprijatelji su ga tražili da ga ubiju te je 1623. godine podnio mučeničku smrt.


Čitanje svetog evanđelja po Luki (Lk 17, 20-25)

U ono vrijeme: ²⁰ farizeji upitaju Isusa: »Kad će doći kraljevstvo Božje?« Odgovori im: »Kraljevstvo Božje ne dolazi primjetljivo. ²¹ Niti će se moći kazati: „Evo ga ovdje!“ ili „Eno ga ondje!“ Tȁ evo – Kraljevstvo je Božje među vama!«
²² Zatim reče učenicima: »Doći će dani kad ćete zaželjeti vidjeti i jedan dan Sina Čovječjega, ali ga nećete vidjeti. ²³ Govorit će vam: „Eno ga ondje, evo ovdje!“ Ne odlazite i ne pomamite se! ²⁴ Jer kao što munja sijevne na jednom kraju obzorja i odbljesne na drugom, tako će biti i sa Sinom Čovječjim u Dan njegov. ²⁵ No prije treba da on mnogo pretrpi i da ga ovaj naraštaj odbaci.«


Poticaj na razmišljanje

U svakom je danu prisutna vječnost. Učenike, koje su htjeli saznati točno vrijeme dolaska Kraljevstva Božjeg, Isus je želio od toga otkloniti. Kraljevstvo Božje već je ovdje (r. 21), u ljudskim srcima. Ono se izgrađuje onda, kad ljudi slijed Isusov primjer, koji je do kraja živio vjernost svom ljudskom postojanju (r. 25). Za onoga koji ga živi u povezanosti s Bogom, u svakom danu prisutna je vječnost.


Molitva

Učini, Gospodine,. da te neprestano tražimo, da trajno budemo budni; učini naš duh otvorenim, naše oči uprtima u daljinu, ruke raširene na zagrljaj. Tražiti znači već susretati. Ali, tražimo li, to ujedno znači da te nismo nikada potpuno sreli. Samo u tvom kraljevstvu susrest ćemo se potpuno i zauvijek. Amen.


Tijekom dana više puta ponovi i živi riječ:

»Kraljevstvo je Božje među nama« (usp. Lk 17, 21)