Petak trideset i drugog tjedna kroz godinu

Dragi vjernici i svi koji sa zanimanjem pratite internetski portal Požeške biskupije!

Tijekom ove Godine Božje riječi »želimo u župama i obiteljima, u skupinama i pojedincima naše Biskupije, usred žurbe i buke svijeta, pronalaziti vrijeme sabranosti i tišine, čitanja i razmišljanja Svetog pisma, da bismo u svjetlu Božje objave bolje razumjeli njegov naum o nama, novim opredjeljenjem živjeli svoj kršćanski poziv, i bili potpunije dionicima spasenja, ostvarenog u Isusu Kristu, jedinom otkupitelju čovjeka.« (Proglas otvorenja Godine Božje riječi u Požeškoj biskupiji).
Radi toga, pored nedjeljnih cjelovitih liturgijskih čitanja i njihova razmatranja po metodi lectio divina svakodnevno stavljamo na našu biskupijsku web-stranicu evanđelje koje se toga dana čita u svetoj misi, kako biste odvojili određeno vrijeme i u svojim ga domovima čitali, zatim uz pomoć malog komentara koji ga slijedi razmišljali i njegov sadržaj usvojili za život, te zaključili s dodanom molitvom.
Neka na taj način Božja riječ u trenutnim životnim okolnostima bude svjetiljka, ohrabrenje i utjeha na našem životnom putu.


Čitanje svetog evanđelja po Luki (Lk 17, 26-37)

Daniel Maclise: Noina žrtva, 1853.

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: ²⁶ »Kao što bijaše u dane Noine, tako će biti i u dane Sina Čovječjega: ²⁷ jeli su i pili, ženili se i udavali do dana kada Noa uđe u korablju. I dođe potop i sve uništi. ²⁸ Slično kao što bijaše u dane Lotove: jeli su, pili, kupovali, sadili i gradili. ²⁹ A onog dana kad Lot iziđe iz Sodome, zapljušti s neba oganj i sumpor i sve uništi. ³⁰ Tako će isti biti u dan kad se Sin Čovječji objavi,.
³¹ U onaj dan tko bude na krovu, a stvari mu u kući, neka ne siđe da ih uzme. ³² I tko bude u polju, neka se ne okreće natrag. Sjetite se žene Lotove! ³³ Tko god bude nastojao život svoj sačuvati, izgubit će ga; a tko ga izgubi, živa će ga sačuvati. ³⁴ Kažem vam, one će noći biti dvojica u jednoj postelji: jedan će se uzeti, drugi ostaviti. ³⁵ Dvije će mljeti zajedno, jedna će se uzeti, druga ostaviti. ³⁶ Dvojica će biti u polju: jedan će se uzeti, drugi ostaviti.«
³⁷ Upitaše ga na to: «Gdje to, Gospodine?» A on im reče: »Gdje bude trupla, ondje će se okupljati i orlovi.«


Poticaj na razmišljanje

Ozbiljna opasnost je da sve vrijeme koje za života imamo na raspolaganju, proživimo, a da se istinski ne odlučimo za nešto veliko, točnije rečeno, bez da se istinski odlučimo podariti slobodi ono snažno ozračje koje može doći jedino iz istine i ljubavi koja se nalazi u Isusu. Zbog toga je vjerniku darovano da živi u Crkvi, čuvarici istine evanđelja, jer čovjek se jedino u susretu s istinom Božje ljubavi otvara za slobodu velikih obzora. Kad bi se to zaboravilo, doista bi se ostvarilo ono što doživljava čovjek koji ne bdije nad svojom kućom: biva mu ukradeno ono najdragocjenije što posjeduje. Rastresenost bi mogla biti uzrokom da izgubi – i to zauvijek – onu Kristovu milost koja kršćanski život čini istinitim. Zbog toga se isplati bdjeti, držati budnom vjeru, jer svjetlo je već tu. Jao onima koji čine kao Noini suvremenici, koji nisu bili u stanju uzdići glavu i ‘opaziti’ dar Božji.


Molitva

Oče nebeski, tvoja nas ljubav ponovno pokreće na put prema tvome Sinu koji dolazi. Zahvaljujemo ti za ovo vrijeme što nam ga daruješ kako bismo mogli opaziti tebe i prigode koje nam pružaš. Udijeli nam da nas uistinu pohodi tvoja milost i da tvoj dolazak prodrma našu volju. Pobijedi u nama lijenost, dosadu, osjećaj ‘uvijek istog’ i pouči nas da opet krenemo na put. Pobijedi također naše neznanje, našu hladnoću, kojom si umišljamo da te dovoljno ljubimo, da u tvom društvu više nemamo što otkriti. Nakon što smo upoznali svjetlo, pomozi nam da više ne želimo tamu; nakon što smo proniknuli u život mira, ne daj da nas više napastuju bahatost i sebičnost; nakon što si nas zaodjenuo Gospodinom Isusom i uveo nas u život Duha, ne dopusti da budemo zavedeni željama tijela. Amen.


Tijekom dana više puta ponovi i živi riječ:

» U dan kad se Sin Čovječji objavi« (usp. Lk 17, 30)