Susreti trajne formacije svećenika Požeške biskupije o Enciklici “Fratelli tutti”

Jesenski regionalni, odnosno arhiđakonatski susreti trajne formacije svećenika Požeške biskupije, sukladno biskupijskom pastoralnom načelu u vrijeme pandemije koronavirusa „ne dokidati, nego prilagoditi“,  održani su od 9. do 13.  studenog. U Daruvaru, 9. studenog sastali su se svećenici Zapadno-slavonskog arhiđakonata pod vodstvom Milana Vidakovića,  arhiđakona i župnika Župe sv. Luke Evanđelista u Novskoj; u Slatini, 10. studenog okupili su se svećenici iz Slavonsko-podravskog arhiđakonata pod vodstvom Vladimira Škrinjarića, arhiđakona i župnika u Podravskoj Moslavini; u Novoj Gradiški sastali su se 12. studenog svećenici iz Posavskog arhiđakonata, pod vodstvom Antuna Prpića, arhiđakona i župnika u Brodskom Stupniku a 13. studenog u Velikoj imali su svoj susret svećenici iz Katedralnog arhiđakonata, pod vodstvom Dražena Akmačića, arhiđakona i župnika u Vetovu, na kojem je sudjelovao i biskup Antun Škvorčević. Na programu je učestvovao ograničeni broj svećenika prema dogovoru dekana u svakom dekanatu, kako bi se izbjegla mogućnost da u slučaju pojave zaraze svi svećenici pojedinog arhiđakonata moraju u izolaciju.

Ovogodišnji jesenski susreti trajne formacije svećenika Požeške biskupije bili su posvećeni Enciklici pape Franje „Fratelli tutti“ – „Svi smo braća“ i Instrukciji „Pastoralno obraćenje“ Kongregacije za kler. Mladi svećenici iz pojedinog arhiđakonata pripravili su prikaz dvaju spomenutih crkvenih dokumenata: u Daruvaru Ivan Rončević i Tomislav Sanić; u Slatini Ivan Certić i fra Mario Kuzminski; u Novoj Gradiški Marko Dušak i Kristijan Perić; u Velikoj Tomislav Dokoza i Josip Prpić. Svi spomenuti predavači uručili su pisani tekst svoga izlaganja nazočnim svećenicima a dekani su ih proslijedili i onim svećenicima koji nisu sudjelovali na susretu. Pored toga, na isti način svim svećenicima predana je građa koju je pripravio Biskupski ordinarijat u Požegi a  koja će im pomoći da prikaz što su ga primili od predavača nadopune teološko-pastoralnim promišljanjima. U navedenoj građi nalazi se tekst o Enciklici „Fratelli tutti“ jednoga od najbližih suradnika pape Franje, o. Antonija Spadara, a o Instrukciji „Pastoralno obraćenje“ tumačenje kardinala Beniamina Stelle, prefekta Kongregacije za kler, s kojim je povezan i dodani tekst o pitanju priloga za misne nakane i druge sakramente prema Zakoniku kanonskoga prava. Svećenici su među ostalim razgovarali i o organiziranju božićnih ispovijedi te o božićnom blagoslovu domova u sadašnjim okolnostima. Program je u svim arhiđakonatima završio zajedničkom molitvom pred Presvetim u crkvi.

Na susretu svećenika Katedralnog arhiđakona u Velikoj biskup Antun je izrazio radost što može biti s njima. Istaknuo je da okupljanjima  trajne formacije svećenici svjedoče ponajprije međusobnu duhovnu blizinu utemeljenu u sakramentu svetoga reda i zajedničkom poslanju, koju nikakva fizička distanca, pa ni ona koju traži oprez od zaraze koronavirusom ne može umanjiti. Podsjetio je na veliki napor na različitim svjetskim stranama i razinama da se odgovori na ugrozu koronavirusa i pronađe cjepivo koje će ga pobijediti. Kazao je kako papa Franjo u „Fratelli tutti“ podsjeća na mnogobrojne druge ugroze prisutne u čovječanstvu, koje nam priječe da bismo međusobno živjeli kao braća i sestre te socijalno prijateljstvo. Ustvrdio je kako nas Sveti Otac želi potaknuti da sličnim žarom kojim se čovječanstvo nastoji obraniti od opasnosti koronavirusa, upnemo sve snage u traganju za odgovorima na pitanje mira, pravednosti, gospodarskog napretka, rata i ekologije, te da na navedene planetarne probleme nitko od svećenika ne smije ostati ravnodušan. Biskup je još istaknuo da papa Franjo ne analizira negativno stanje u svijetu da bi ga osudio, nego da bi promaknuo evanđeoske odgovore u službi promjena koje čovječanstvo treba poduzeti da bi svi ljudi živjeli kao braća u socijalnom  prijateljstvu. Kazao je da je to na tragu i naviještenog kratkog čitanja u današnjem Trećem času iz Poslanice Rimljanima, gdje Apostol uvjerava kako nikome ne valja uzvraćati zlo za zlo, nego ga dobrim pobijediti. Biskup je dodao kako je to božanska metoda očitovana u Isusu Kristu kad je sebe posve dao za nas te je ohrabrio svećenike neka je nastoje ostvarivati u međusobnim odnosima i u svom poslanju.

Potom je na temelju jednog intervjua kardinala Beniamina Stelle, prefekta Kongregacije za kler, razjasnio određena pitanja, napose misnih intencija o kojima je riječ u Instrukciji „Pastoralno obraćenje“. Na svršetku je biskup zahvalio svećenicima što u sadašnjim izazovnim okolnostima nastoje vjerno ostvarivati svoje poslanje, istaknuvši da je svako vrijeme posebna prigoda da evanđeoskim svjetlom obasjamo ljudske životne situacije.