Biskupovo pismo krizmanicima 2022.

„NEĆU VAS OSTAVITI, DOĆI ĆU K VAMA“ (usp. Iv 14,18)

Dragi krizmanici!

Na slavlju posvete ulja u požeškoj Katedrali na Veliki četvrtak, uz vaše župnike i druge svećenike, sudjelovali su i vaši predstavnici. Po njima smo u sveto slavlje uključili sve ovogodišnje krizmanike u našoj Biskupiji o 25. obljetnici njezina osnutka. Po posvećenom ulju kojim ćete svi biti pomazani ove godine u sakramentu svete potvrde, Isus Krist će vas u snazi svoga Duha najdublje povezati sa sobom i tako svojom ljubavlju s križa jačom od smrti vašim životima dati božansko značenje. Zbog toga je premalo reći da ćete u svetoj potvrdi nešto primiti, nego je pitanje tko ćete po njoj postati. To nije događaj tek na razini „imati“ nego na razini „biti“! Po zahvatu Duha Isusove pobjedničke ljubavi u vaša mladenačka bića postat ćete u punom smislu sinovi i kćeri Božje, Isusova braća i sestre, potpuno ugrađeni u Crkvu, njegov živi organizam. Po riječima sv. Petra, bit ćete u našoj požeškoj mjesnoj Crkvi „rod izabrani, kraljevsko svećenstvo, sveti puk, narod stečeni da naviještate silna djela Onoga koji vas iz tame pozva k divnom svjetlu svojemu“ ( 1 Pt 2,9). To je ono što vam ne mogu dati ljudi, nego Isus Krist, Bog i čovjek, pobjednik nad smrću. Budite ponosni što on računa s vama. Odgovorite mu svojom vjernošću i svjedočenjem njegove veličine svim ljudima.

Dragi krizmanici! Završavate osnovnoškolsko obrazovanje ili prvi razred srednje škole. Već ste se susreli s različitim životnim stanjima, radosnim i teškim, uspješnim i neuspješnim, s trenutcima patnje i sreće, sumnja i jasnoća. Primijetili ste kako je naše iskustvo života rascjepkano i djelomično i uvjerili se da životnu cjelovitost postižete po susretu s onim osobama koje nazivate prijateljima. Naime, kad nekim osobama pristupite s velikom otvorenošću srca koja se zove povjerenje, jednom od najvećih moći vašega duha, tada prodirete u čudesnu dubinu, nedohvatljivu otajstvenu stvarnost druge osobe. I kad ona nastupi na jednak način prema vama, postajete jedno s njom, otkrivajući istovremeno snagu i dubinu vlastite osobe, vaše jedinstvenosti i neponovljivosti. Jednostavno rečeno: uputili ste se na taj način u one odrednice Duha gdje se krije tajna vašega postojanja. Kad susretnete nekoga tko je za vas spreman i umrijeti, pronašli ste u njemu istinu i smisao života.

Želio bih vas podsjetiti, dragi krizmanici, kako se upravo takvim božanskim, a ljudski bliskim prijateljem pokazao Isus Krist. On je ustvrdio: „Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje“ (Iv 15,13). Riječ je o takvoj snazi ljubavi koja pobjeđuje i samu smrt. On je to učinio, položivši sebe za nas na križu i nije ostao zarobljenik smrti, nego je kao Uskrsli pobjednik živ te više od dvije tisuće godina prati svojom blizinom, svjetlom i snagom mnoštva onih što mu vjeruju, okupljajući ih u zajedništvo Crkve, koja se po odluci svetoga pape Ivana Pavla II. očituje i ostvaruje 25 godina u našoj Požeškoj biskupiji. U njoj Isus ostvaruje svoje obećanje: „Neću vas ostaviti kao siročad; doći ću k vama“ (Iv 14,18). Dolazi nam ususret snagom svoga Duha po svetim sakramentima, napose krštenja, potvrde i euharistije. U slavlju svete potvrde Isus Krist će vam ponoviti svoje obećanje: „Neću vas ostaviti kao siročad“ same, opečaćuje vas snagom svoga Duha i tako potpuno uspostavlja za svoje prijatelje, ostajući vam vjeran i u najtežim životnim situacijama, posebno smrtnoj, da biste u njemu bili i vi jači od smrti. Kakva li prijatelja, od kojega nema većega! Najbolji vaš odgovor bit će u tom da mu budete vjerni i oblikujete svoju svakodnevicu prijateljskom osjetljivošću za njega, da ostanete s njim najdublje povezani u molitvi, zajedništvu s drugima koji ga vole u vašoj župi i Biskupiji. Po sudjelovanju na svetoj misi i pričesti učvršćujte se u sjedinjenosti s njim, budite aktivni u životu Crkve i svjedočite Isusa Krista svojim ponašanjem drugima – to je put koji donosi radost i dovodi do punine za kojom čeznete i kojoj se nadate: do same vječnosti.

Dragi krizmanici! Prigodom slavlja svete potvrde dobro promislite po kojem modelu želite oblikovati svoj život, provjerite tko postajete i što postižete s Isusom Kristom te se za njega iskreno i cijelim bićem opredijelite za sav život. Osluškujući svoje srce, otkrijte koji je Božji naum s vama te se ne bojte ako vas on poziva da nasljedujete Isusa Krista u svećeničkom ili redovničkom zvanju kako biste na taj način pomagali drugima, napose mladima, da i oni budu Isusovi prijatelji i po njemu rastu u onom iskustvu života koje usrećuje.

Radujem se svemu što će Isus Krist ostvariti u vašem životu snagom svoga Duha po vašoj vjernoj suradnji s njim u njegovoj svetoj Crkvi. Pratio vas Božji blagoslov i nikada vam ne uzmanjkalo Isusove snage ljubavi, moćnije od smrti. Sve vas od srca pozdravlja –

vaš biskup Antun

Požega, Veliki četvrtak, 14. travnja 2022.