Biskupovo pismo krizmanicima 2023.

„BIT ĆETE MI SVJEDOCI“ (Dj 1,8)

 

Poštovani i dragi krizmanici!

 

Na Veliki četvrtak 2023. godine, uz sudjelovanje svećenika, đakona i bogoslova te vaših predstavnika posvećujemo u požeškoj Katedrali ulje kojim ćete biti pomazani na slavlju svete potvrde u svim našim župama. Višestruka je znakovitost ovog ulja i pomazanja. Ulje je, naime, rod masline, dara Božjega, koje sadrži u sebi mnoga svojstva i moći, uvodi vas u svijet naravnih mogućnosti – od prehrambene, do zdravstvene i estetske. Posvećeno pak ulje u službi je Duha Svetoga i povezuje vas sa svijetom Božjih mogućnosti, utemeljenih u Isusovoj moćnoj ljubavi na križu koja je pobijedila smrt. Svi vi koji ćete u svetoj potvrdi biti pomazani jednim posvećenim maslinovim uljem, postat ćete dionici jednog Isusova Duha, zajedništva njegove jedne, svete, katoličke i apostolske Crkve i njegova proročkog, svećeničkog i kraljevskog poslanja. Sakramentalnim mazanjem ulja u svetoj potvrdi Isus Krist utiskuje u vas pečat svoga Duha, te ćete po njem i u vječnosti biti prepoznatljivi kao njegova braća i sestre. Uvodeći vas u dinamizam Isusova Duha, sveta potvrda vam daje identitet njegove ljubavi kojom je on i za vas išao u smrt, da bi uspostavio pobjedu života. Već unaprijed vam čestitam ono što ćete po slavlju tog sakramenta postati sada i za vječnost.

Dragi krizmanici! Postoji nešto veoma važno za što bih vas želio ohrabriti. Opraštajući se sa svojim učenicima i odlazeći Ocu na dan svoga uzašašća na nebo, Isus s darom Duha Svetoga učenicima predaje i poslanje: „Bit ćete mi svjedoci (…) sve do kraja zemlje“ (Dj 1,8). I vama Isus u sakramentu svetog krštenja, svete potvrde i svete pričesti udjeljuje dar svoga Duha da biste ga mogli svjedočiti kao vlastitu sudbinu i smisao svoga postojanja po njegovoj ljubavi jačoj od smrti, te da druge ljude potaknete svojim primjerom pa i oni s njime budu pobjednici. Svojom dubokom i trajnom povezanošću s Isusom Kristom po svakodnevnoj molitvi, sudjelovanju na nedjeljnoj i blagdanskoj svetoj misi, zajedništvu s mladima i drugim vjernicima u vlastitoj župi, pohađanjem vjeronauka u školi, osobito zauzetošću u pomaganju ljudima u potrebi te životom u skladu s drugim evanđeoskim vrijednostima, svjedočite svima ljudima tko ste i iskusite smisao koji vam on daruje. Osluškujte u svom srcu govor Isusova Duha te slijedite njegove poticaje u odabiru životnog zvanja, posebno ako vas on poziva da ga nasljedujete u svećeničkom ili redovničkom zvanju, te na taj način budete svjedoci njegove ljubavi za svakog čovjeka. Otkrijte svoju veličinu u slobodi koja zna birati samo ono što je časno i pošteno, što vas potvrđuje u mladenačkom dostojanstvu.

Ne zaboravite: Crkva je vaša majka, ona vas je po svetim sakramentima rodila na Božji život, budite njezini vjerni sinovi i kćeri, zauzeti za veliki Božji naum o vama i drugima s kojima dijelite zajedništvo iste vjere, nade i ljubavi. Po vašoj živoj pripadnosti Crkvi nećete nikada ostati osamljeni na svom životnom putu. U nastojanju da budete Isusovi svjedoci u našoj hrvatskoj domovini, pratit će vas i moja molitva. Neka siđe na sve vas i vaše obitelji, na vaše svećenike i vjeroučitelje obilan Božji blagoslov! Od srca vas i s velikim poštovanjem srdačno u Gospodinu pozdravljam –

vaš biskup Antun

Požega, Veliki četvrtak, 6. travnja 2023.