BISKUPOVA ČESTITKA PRIGODOM 90. OBLJETNICE CARITASA ZAGREBAČKE NADBISKUPIJE

Prigodom devedesete obljetnice Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, požeški biskup Antun Škvorčević uputio je njegovoj ravnateljici s. Jeleni Lončar sljedeću čestitku:

»Od srca Vam i s radošću čestitam 90. obljetnicu Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, kao i svim drugim njegovim djelatnicima na čelu s predsjednikom.

U ovoj prigodi zajedno s Vama obnavljam povijest dobrote na području Zagrebačke nadbiskupije u koju se na sasvim poseban način utkao zagrebački nadbiskup bl. Alojzije Stepinac, inicijator osnutka Caritasa. Svjedočeći kako prepoznaje Isusovo lice u siromašnima, patnicima i pritisnutima drugim nevoljama, nadbiskup je velikom zauzetošću služio njegovoj „najmanjoj braći“ (usp. Mt 25,45) i poticao druge vjernike na plemenitost. Bilo je to od osobitog značenja tijekom II. svjetskog rata, kada je Blaženik pomagao i pružao utočište ljudima u nevolji, ne pitajući koje su vjere, nacije ili druge društvene pripadnosti. U vrijeme moga svećeničkog služenja u Zagrebačkoj nadbiskupiji izbliza sam mogao slijediti kako je Caritas, predvođen svojim nadbiskupima a služenjem neumorne gospođe Jelene Brajša, unatoč svim ograničenjima komunističkog sustava pronalazio načine služenja dostojanstvu onih koje život nije štedio. Želio bih se danas svrstati među one koji zajedno s Vama Bogu zahvaljuju za sve dobro koje je Caritas Zagrebačke nadbiskupije mogao tijekom 90 godina svoga postojanja učiniti čovjeku u nevolji, te Gospodaru Života povjeriti duše svih, koji su poslušni Isusovoj riječi „idi i ti čini tako“ (Lk 10,37), uložili svoje snage za dobro drugih.

Neka Svemogući Bog po zagovoru bl. Alojzija Stepinca pomogne da plemenitost, koja je potekla prije 90. godina, Vašim zauzimanjem i suradnjom svih drugih djelatnika Caritasa Zagrebačke nadbiskupije bude umnožena a ljude u nevolji ispuni svojom utjehom.

Uz izraze posebnog poštovanja, srdačno Vas u Gospodinu pozdravljam«, završava biskup Antun.