Vjernici Župe bl. Ivana Merza iz Slatine hodočastili u Banja Luku

Vjernici slatinske Župe bl. Ivana Merza predvođeni župnikom Patrikom Alatićem hodočastili su u subotu 15. lipnja 2024. godine u Banja Luku. Hodočašće su započeli posjetom crkve Pohoda Blažene Djevice Marije u kojoj je bl. Ivan Merz primio sakramente kršćanske inicijacije. Ondje ih je dočekao domaći župnik Žarko Vladislav Ošap. Nakon što im je ukratko predstavio župu uslijedio je euharistijsko slavlje. U prigodnoj propovijedi župnik Ošap je približio hodočasnicima svetopisamske tekstove te im progovorio o životu bl. Merza.
Nakon euharistijskog slavlja slatinski hodočasnici su posjetili katedralu sv. Bonaventure. Ondje im je rektor Pero Ivan Grgić predstavio arhitekturu crkve građene te im protumačio simboliku vitraja Krista Spasitelja. Nakon što ih je upoznao s poviješću grada i biskupije susreli su se banjalučkim biskupom Željkom Majićem.
Potom su posjetili prigradsku župu sv. Terezije od Djeteta Isusa u mjestu Presnače. Ondje ih je domaći župnik Ivica Božinović upoznao s poviješću župe s naglaskom na ratna zbivanja te im je progovorio o mučeničkom svjedočanstvu vjere ubijenih župnika Filipa Lukende i časne sestre milosrdnice Cecilije Grgić. Hodočasnici su se zatim uputili u trapistički samostan Marija Zvijezda nedaleko Banja Lukekoji je do početka Prvog svjetskog rata bio najbrojniji trapistički samostan u svijetu s više od 220 redovnika. O trenutnog životu i aktivnostima u samostanu progovorio im je trapist Zvonko Topić, koji je upravitelj župe Marija Zvijezda. Po svršetku obilaska samostana hodočasnici su se obogaćeni duhovnim iskustvima uputili prema Slatini.