Proslava blagdana sv. Bartola Apostola u Dežanovcu

Na blagdan sv. Bartola Apostola, u subotu 24. kolovoza 2024. vjernici istoimene župe  u Dežanovcu proslavili su svoga zaštitnika. Središnje euharistijsko slavlje u 11 sati predvodio je župnik Župe sv. Nikole Biskupa i rektor Svetišta Gospe od Suza u Pleternici Antun Ćorković u zajedništvu s domaćim župnikom Đurom Cvitićem, svećenicima pakračkog dekanata na čelu s dekanom Jozom Zorićem te brojnim vjernicima.

Na početku misnog slavlja župnik Cvitić je uputio pozdravnu riječ svim nazočnim vjernicima te izrazio dobrodošlicu predvoditelju slavlja. Podsjetio je kako se ovo slavlje odvija u mjesnom domu zbog građevinskih radova na župnoj crkvi te je izrazio nadu kako će iduće godine svetkovinu svoga zaštitnika moći slaviti u svečevoj obnovljenoj crkvi.

U prigodnoj propovijedi predvoditelj Ćorković se među ostalim osvrnuo na važnost obiteljske molitve, a napose euharistije koja je i više nego potrebna današnjem čovjeku. “Današnji čovjek kao da bježi od komunikacije s Bogom te stoga gubi bogoslovne kreposti – vjeru, ufanje i ljubav.” Ističući kako Bog ljubi svakoga čovjeka i ne odriče se nikoga, ustvrdio je da je čovjek onaj koji raskida odnos ljubavi između sebe i Boga te olako udaljava Boga iz svojega života. “Čovjek je okrenut samome sebi i kao da mu Bog više nije potreban. Točnije, čovjek negira požrtvovnost, očekuje sve gotovo, što i potvrđuje nestanak ljubavi prema Bogu i bližnjemu”, zaključio je pleternički župnik te pozvao nazočne da nasljeduju primjer svoga zaštitnika. “Sv. Bartol je činio suprotno. On za Boga daje svoj vlastiti život. Čini najveću žrtvu za Gospodina jer ga ljubi svim bićem. Nije okrenut samome sebi, nego Bogu. Bartolu vjera nije samo informacija ili poneko znanje, već život. Živjeti u ljubavi, živjeti u istini, živjeti u Bogu može samo čovjek molitve i euharistije. Stoga je od  velike važnosti biti predan Gospodinu kako bismo sačuvali sliku Božju na koju smo stvoreni”, poručio je predvoditelj slavlja uz želju da sve nazočne u njihovim nastojanjima prati zagovor sv. Bartola i Božji blagoslov.