Euharistijsko slavlje u požeškoj Katedrali s osobama s invaliditetom

U ponedjeljak 2. rujna 2024. godine požeški biskup Ivo Martinović predvodio je euharistijsko slavlje u požeškoj Katedrali za osobe s invaliditetom s područja grada Požege i Požeško-slavonske županije. Uz biskupa i svećenike iz središnjih biskupijskih ustanova u slavlju su sudjelovali članovi Udruge osoba s invaliditetom grada Požege i Županije Požeško-slavonske na čelu s predsjednicom Jelosavkom Jakovljević te među predstavnicima javnog života dožupan Ferdinand Troha i zamjenik požeškog gradonačelnika Borislav Miličević

Osvrnuvši se na ulaznu pjesmu biskup Ivo je na početku svete mise kazao kako je i današnji dan stvoren i darovan od Boga te je pozvao sudionike da u euharistijskom slavlju zahvale Bogu. „Želimo mu zahvaliti za današnji dan, za sve što će nam u ovom danu darovati, a nadasve za ovu gozbu njegove ljubavi.“ Pozdravljajući sve sudionike slavlja istaknuo je kako smo svi sabrani u duhu Isusove ljubavi koja je potrebna svakom čovjeku. Pozivajući nazočne da dar Kristove ljubavi prihvate otvorena srca te ju međusobno dijele, poželio im je da ih Gospodin otajstvom svete mise ojača u svojoj ljubavi po svojoj Riječi i Presvetom Tijelu i Krvi.

Biskup je započeo homiliju rekavši kako nas riječ Božju poziva da promišljamo o dubini Božjega darivanja. Kazao je kako se Bog neprestano daje čovjeku po svojoj riječi, otajstvima, ali i po nama ljudima, a najsavršeniji i najuzvišeniji Božji dar je njegov utjelovljeni Sin Isus Krist. Potom se osvrnuo na Lukin izvještaj o Isusovu dolasku u sinagogu na molitvu gdje pročitao riječi proroka Izaije te poručio svojim sumještanima: „Danas se ispunilo ovo Pismo što vam još odzvanja u ušima!“ (Lk 4, 21). Na te njegove riječi mještani su reagirali negativno, kritikom i odbacivanjem, primijetio je biskup te kazao kako se slično događa i u današnjem vremenu. „I danas se događa da ljudi ne prihvaćaju riječ Božju. Događa se da mi ne prihvaćamo jedni druge, ali je važno da budemo svjesni kako nas Bog prihvaća u svojoj ljubavi. Kao što je Isus rekao svojim sumještanima i nama poručuje da se riječ Božja ispunja, ostvaruje danas i ovdje među nama. Danas nas Isus pohađa svojom Riječju i svojom ljubavlju. Danas je on ovdje među nama i prihvaća svakoga od nas u svojoj dobroti, svetosti i ljubavi“, poručio je biskup Ivo.

Nastavio je potom tumačiti čitanje u kojem sv. Pavao poručuje Korinćanima da se Božja ljubav ostvaruje u njihovu životu po snazi Duha Svetoga. Biskup je potom kazao sudionicima slavlja: „Ne bismo mi bili ovdje zajedno, niti vi kao Udruga ne biste mogli činiti djela ljubavi da u vama nije prisutna snaga Duha Svetoga. To je snaga Božje ljubavi koja se širi po onima koji slijede i ljube Boga svojim srcem. To je ono što možemo zapaziti kod sv. Pavla koji govori da nije došao korintskoj zajednici sa uzvišenom besjedom, nego sa Kristovom ljubavlju koja je darovana s križa. ‘Ne dođoh s uzvišenom besjedom ili mudrošću navješćivati vam svjedočanstvo Božje jer ne htjedoh među vama znati što drugo osim Isusa Krista, i to raspetoga.’ (1 Kor 2, 1-2). Ljubav Krista raspetoga je ljubav koja se i ovdje među nama danas  izlijeva po tajni euharistije te se ostvaruje snagom Duha Svetoga“, poručio je požeški biskup. Tumačeći nadalje evanđeoski ulomak biskup je naglasio kako se u Isusu nije samo ispunila riječ Božja, nego je on Božju ljubav posvjedočio svojim djelima, a nadasve poslušnošću Ocu. Ističući kako je Isus ostao vjeran Ocu do smrti i ljubio čovjeka i onda kad je bio prezren, biskup je poručio nazočnima: „Isus poziva i nas da se učimo od njega i njegova primjera ljubavi prema čovjeku. Želimo u ovom slavlju zahvaliti Bogu za vašu ljubav, dobrotu i za ono što po vama ostvaruje u životu invalida i drugih ljudi. Molimo Gospodina da se vaše služenje nastavi i ubuduće pa i onda kada drugi možda ne budu razumjeli niti prihvaćali vašu ljubav i žrtvu. Mi smo djeca Božja i kao vjernici pozvani smo poput sv. Pavla slijediti Isusa Krista. Molimo Gospodina da nas u toj ljubavi još više učvrsti i osnaži, zaključio je požeški biskup.

Nakon popričesne molitve predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Jelosavka je zahvalila biskupu Ivi sa svećenicima kao i Dječjem zboru Župe sv. Terezije Avilske za svečano euharistijsko slavlje u kojem se očitovalo zajedništvo Crkve. Izrazivši želju da se ovakvi susreti i ubuduće održe, kazala je kako je članovima Udruge potrebna biskupova pastirska podrška i riječ Božja iz koje crpe snagu. U znak zahvalnosti predstavnici Udruge su uručili biskupu različite rukotvorine i predmete koje su izradili njihovi članovi. Zahvaljujući na upućenim riječima i daru, biskup je podsjetio nazočne na veličinu njihova služenja. Podsjetio ih je na Kristove riječi: „Što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste!“ (Mt 25, 45), te je istaknuo kako je važno prepoznati u svakoj osobi Isusa Krista. „Bog spašava svijet i ide u susret ljudima po našoj ljubavi, po nama. Neka vam Bog bude snaga i utjeha, neka vas jača u svim poteškoćama s kojima se susrećete u osobnom, obiteljskom i društvenom životu. U vašem će služenju zasigurno uvijek biti kušnji, kriza i poteškoća i zato uvijek budite oslonjeni na Boga, budite svjesni da je Bog uz vas. On će vam dati snagu i pomoći vam u svim situacijama“, poručio je biskup te izrazio radost zbog ponovnih susreta, a svima poželio da ih Gospodin prati i udijeli im snagu svoje ljubavi.