Susret ministranata župa Pakračkog dekanata u Pakracu

U subotu 19. listopada 2024. održan je susret ministranata župa Pakračkog dekanata u Pakracu. Nakon okupljanja u župnoj dvorani i okrjepe koju su priredili domaćini sa župnikom i dekanom Jozom Zorićem, ministranti su sa svećenicima krenuli u Muzej vojne i ratne povijesti koji se nalazi na Trgu pape Ivana Pavla II. nedaleko župne crkve koja je nakon teških ratnih oštećenja danas obnovljena.

U informativno-edukativnom posjetu spomenutom muzeju, jedinom ovakve tematike u Hrvatskoj, ministranti su mogli vidjeti eksponate vezane za hrvatsku, a dijelom i za svjetsku vojnu i ratnu povijest. Stalni postav podijeljen je na nekoliko cjelina. U prvoj su prostoriji izložene odore povijesnih hrvatskih postrojbi, potom se upoznaje povijest Pakraca od rimskih legija, preko srednjeg vijeka, templara, Osmanlija, Zrinskih i Frankopana, do hajduka i pandura baruna Trenka. Najbogatiji dio zbirke vezan je uz Domovinski rat i modernog hrvatskog vojnika, a Muzej posjeduje i brojne eksponate iz Prvog i Drugog svjetskog rata te iz različitih razdoblja i ratova.

Uslijedila je sv. misa u župnoj crkvi Uznesenja Blažene djevice Marije koju je predvodio Pakračanin Žarko Turuk uz ostale svećenike Pakračkog dekanata. Potaknuo je prisutne da zahvale Bogu na daru života, slobode i mira u hrvatskoj domovini te se pomole za sve one koji su se borili za krst časni i slobodu zlatnu, za sve naše hrvatske branitelje i žrtve rata, kao i za žrtve ratova u Svetoj Zemlji i Ukrajini da prestanu neprijateljstva i ratovi.

Upozorio je ministrante na onoga koji je protiv Boga, čovjeka i stvorenoga svijeta, a to je đavao, za kojeg Isus kaže da je „čovjekoubojica od početka (…) jer je lažac i otac laži“ (Iv 8,44). Zato sv. Pavao piše: „nije nam se boriti protiv krvi i mesa, nego (…) protiv zlih duhova po nebesima“ pa promatrajući bojnu opremu rimskih vojnika potiče: „posegnite za svom opremom Božjom (…) Opašite bedra istinom, obucite oklop pravednosti, potpašite noge spremnošću za evanđelje mira! U svemu imajte uza se štit vjere: njime ćete moći ugasiti ognjene strijele Zloga. Uzmite i kacigu spasenja i mač Duha, to jest Riječ Božju. Svakovrsnom se molitvom i prošnjom u svakoj prigodi u Duhu molite“ (Ef 6,12-18). Na kraju su zato svi zajedno izmolili deseticu Krunice pobjede.

Poslije sv. Mise svjedočanstvo je sudionicima susreta imao mladi bračni par iz Daruvara Mislav Tokić i Ivana Žavcar Tokić koji su u svojoj mladosti bili ministranti. Mislav je iz svoje policijske službe iznio neke zanimljive događaje pa je usporedio službu policajca i službu ministranta koje obje zahtijevaju red, poslušnost, skrb za druge… Nakon pitanja ministranata i njegovih odgovora uslijedio je odmor, druženje i igra, a nakon ručka ministranti su radosni i ispunjeni pošli svojim kućama i župama.