Sjednica Prezbiterskog vijeća Požeške biskupije

U Dvorani bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma u Požegi pod predsjedanjem biskupa Antuna Škvorčevića, 22. svibnja 2023. održana je sjednica Prezbiterskog vijeća Požeške biskupije. Nakon molitve Trećega časa, biskup je pozdravio vijećnike i podsjetio kako je ovo redovito proljetno zasjedanje Prezbiterskog vijeća, ali ne zato da bi se ispunila odredba njegova Statuta, nego da bi kao sinodalno tijelo suodgovorno razmišljali o konkretnim pitanjima poslanja požeške mjesne Crkve. Istaknuo je kako se sjednica održava u vazmenom vremenu između svetkovine Gospodinova uzašašća i svetkovine Pedesetnice, u kojem svakodnevno na svetim misama slušamo čitanja iz Djela apostolskih, u kojima nastupa Isus Krist u snazi svoga Duha i uvjerava kako Crkva nije naša nego njegova stvarnost. Biskup je spomenuo da se ovih dana na slavljima svete potvrde susrećemo s mladim ljudima za koje ponekad smatramo da nisu onakvi kakvi bi oni po nama trebali biti, međutim Gospodin ih prihvaća onakve kakvi jesu, računa s njima i u njima djeluje. Ustvrdio je da Isus očekuje od nas da nastupamo poput njega te se po nama ostvaruje njegov naum. Kazao je da nas situacija kod nas u Hrvatskoj i u svijetu može plašiti, ali da nam je promatrati i prosuđivati sebe i svijet kroz otajstvo njegove smrti i uskrsnuća te prepoznati u toj perspektivi sudbinu sebe i svijeta. Naše rasprave o pojedinim pitanjima potrebno je voditi u svijesti da je Isus s nama kao s učenicima na putu u Emaus, uvjeravajući nas da je on pobjednik nad smrću i mi s njime, istaknuo je biskup. Upozorio je kako Bog upravlja našu osobnu i zajedničku povijest prema njezinu cilju, te je potrebno imati oči koje to vide i srce ražareno njegovom riječju koje to razumije. Dodao je kako se mi s obzirom na događanja oko nas, kao što je rat u Ukrajini ili potresi koji su pogodili pojedine dijelove svijeta možemo osjetiti beznadnima i bespomoćnima. Međutim, Isus Krist nas po svetom piscu u ulomku kratkog čitanja iz knjige Otkrivenja u Trećem času i danas uvjerava: „Ja sam Prvi i Posljednji, i Živi! Mrtav bijah, a evo živim u vijeke vjekova te imam ključe Smrti i Podzemlja.“ Biskup je potaknuo članove Prezbiterskog vijeća da spomenutom sviješću vjere hrabro tumače događaje i njihov smisao polazeći od Isusa Krista, svjedočeći suvremenicima da naš svijet nije beznadno mjesto jer je njegova sudbina u rukama onoga čija je ljubav jača od smrti. Zahvalio im je što se ne prepuštaju logici svijeta, nego iz vjere žive zajedništvu Crkve kao naroda na putu u snazi Duha Svetoga, koji hodi prema cilju što ga je omogućio uskrsli Gospodin.

Istaknuo je da je glavna tema današnje sjednice hodočašće kao važna sastavnica župnog i biskupijskog pastorala. Spomenuo je kako se u novije doba može primijetiti da hodočašća postaju nešto drugačija nego li su bila na početku Biskupije prije 25 godina, ali da ona i dalje posebnom snagom povezuju vjernike u njihovu eklezijalnom zajedništvu te da ih je potrebno pomno organizirati i pomoći hodočasnicima da se po zagovoru Isusove Majke na njima obnove u svojoj pripadnosti Isusu Kristu i njegovoj Crkvi. Spomenuo je značenje hodočasničkih mjesta na području Požeške biskupije kao što su Voćin, Pleternica, Kloštar kod Slav. Kobaša, Gospino Polje (Dubovac), Jasenovac, Pakrac Suhopolje i Nova Bukovica. Kazao je da posebnu pozornost treba posvetiti hodočašćima osnovno-školske djece, mladih, ministranata te odraslih u Voćin. Istaknuo je značenje biskupijskih hodočašća u inozemstvo, napose u Svetu zemlju.

Tajnik Vijeća Robert Kupčak pročitao je zatim zapisnik posljednje sjednice Vijeća, nakon čega je provjereno koliko biskupijska pastoralna povjerenstva provode Odluke Biskupijskog dana o 25. obljetnici Biskupije.

U središnjoj točki dnevnoga reda „Hodočašća kao sastavnice biskupijskih i župnih pastoralnih programa“, suradnica u biskupijskom Katehetskom uredu vjeroučiteljica Patricija Brdar, analizirala je je tijek priprave i održavanja hodočašća učenika osnovnih škola u Voćin minuloga 6. svibnja u njegovim sastavnicama – euharistijskom slavljem, natjecanju iz vjeronaučnog znanja te sportskim igrama. Iz višegodišnjeg iskustva spomenutog hodočašća predložila je zauzetiju suradnju svećenika i vjeroučitelja sa njihovim konkretnim zaduženjima, uključivanje većeg broja ekipa vjeroučenika u vjeronaučno natjecanje te povjeravanje pojedinim dječjim župnim zborovima predvođenje liturgijskog pjevanja. Nadovezujući se na vjeroučiteljicu Brdar biskup je pokrenuo pitanje priprave za spomenuto hodočašće na dekanatskim razinama natjecanjem djece u vjeronaučnom znanju, koje bi imalo svoj finale u Voćinu. Vijećnik Antun Prpić, nekadašnji voćinski župnik, podsjetio je zatim kako su započela dječja hodočašća u Voćin i posvjedočio na koji način su se ona u to vrijeme odvijala. U svijesti kako je voćinsko dječje hodočašće tradicija koja ima pastoralno značenje za Biskupiju vijećnici su u širokoj raspravi dali svoje prijedloge osobito za motiviranje djece da na njem sudjeluju što uključuje zauzetiju suradnju vjeroučitelja u školi i svećenika u župama. Na koncu rasprave prihvaćen je prijedlog da se oblikuje radno povjerenstvo koje će imati zadaću organizirati pripravu i tijek osnovnoškolskog hodočašća u Voćin u svim njegovim sastavnicama, a provedba spomenutog zaključka povjerena je biskupijskom Pastoralnom centru i Katehetskom uredu.

Povjerenik za pastoral mladih Marijan Pavelić prikazao je potom iskustva s obzirom na hodočašće učenika katoličkih gimnazija Požeške biskupije u Voćin na koje su pozvani i drugi srednjoškolci, iznijevši određene poteškoće osobito povezane s održavanjem hodočašća nastavnim odnosno nenastavnim danima. Predložio je mogućnosti angažiranijeg uključivanja pojedinih škola u organizaciju i tijek hodočašća te ozbiljniju provedbu hodočašća kao izvan-učioničke nastave koja je unesena u godišnji školski kurikul. Nakon rasprave predloženo je da se i dalje organizira hodočašće učenika i učitelja biskupijskih katoličkih gimnazija u Voćin, a da se hodočašće mladih ne veže za škole nego za župe i promisli način njihova organiziranog uključivanja u pješačko hodočašća 20. i 21. kolovoza te 8. rujna na temelju iskustva biskupijskog križnog puta mladih.

Govoreći nadalje o godišnjem biskupijskom susretu ministranata povjerenik za pastoral duhovnih zvanja Tomislav Dokoza istaknuo je da je dosadašnje iskustvo pokazalo kako je za ministrante potrebno organizirati poseban susret, ne povezujući ga s nekim hodočašćima. U tom smislu Povjerenstvu za pastoral duhovnih zvanja povjereno je da promisli način odvijanja biskupijskog susreta ministranata. Vijećnici su potom razmotrili i pojedina pitanja pješačkog hodočašća u Voćin. Povjerenik za hodočasnički pastoral Ivica Žuljević progovorio je o biskupijskim hodočašćima u inozemstvo, koja su prestala s pandemijom Covida 19. Raspravljena je mogućnost da se 2024. godine organizira hodočašće u Svetu zemlju. Dotaknuto je i pitanje hodočašća u inozemstvo koje organiziraju pojedini svećenici, a koja nisu ugrađena u cjeloviti župni i biskupijski pastoral, a nerijetko nemaju značajke hodočašća nego su izleti.

Biskupijski povjerenik za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba Želimir Žuljević prikazao je zatim zadaće koje proizlaze iz obnovljenog motuproprija pape Franje „Vos estis lux mundi“ o sprječavanju i borbi protiv spolnog zlostavljanja maloljetnika. Ponajprije je predstavio što je učinjeno s obzirom na spomenuto pitanje na razini Hrvatske biskupske konferencije, metropolije i biskupije prema odredbama motuproprija iz 2019., osobito organiziranja ureda za primanje dojava o kaznenim djelima spolnog zlostavljanja maloljetnih i ranjivih osoba te utvrđivanje njihove istinitosti, kao i o daljnjem postupanju u skladu s crkvenim zakonodavstvom. Istaknuo je važnost prevencije zbog čega su prije nekoliko godina svim biskupijskim pastoralnim djelatnicima (klericima, vjeroučiteljima i djelatnicima katoličkih odgojno-obrazovnih ustanova) upućene Smjernice za postupanje u zaštiti maloljetnika i ranjivih osoba od seksualnog zlostavljanja. Biskup Antun je spomenuo kako nesavjesno i nezrelo svećeničko korištenje interneta i društvenih mreža može dovesti ne samo do nemoralnih nego i do kažnjivih prijestupa. U tom smislu biskupijski povjerenik za medije Marijan Pavelić kratko je upozorio kako je svaka aktivnost na mobitelu i društvenim mrežama odraz osobnosti i duhovnosti te da svaki svećenik treba biti svjestan kako su društvene mreže uvijek javne i da u svakoj aktivnosti na internetu treba biti razborit i odgovoran.

Pri koncu sjednice biskupijski ekonom Robert Mokri podsjetio je na važnost pravovremene dostave propisanih kolekti biskupijskom Ekonomatu kako bi one mogle biti proslijeđene onima kojima su namijenjene. Biskup je upozorio na koji način svećenici trebaju postupati sa sredstvima koja su dodijeljena župama od Ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika u izvršavanju godišnjeg biskupijskog Proračuna. Na kraju je podsjetio vijećnike kako se ove godine župe Daruvar – Sv. Antun Padovanski, Novska – Bl. Alojzije Stepinac, Slatina – Bl. Ivan Merz te Virovitica – sv. Leopold Mandić i Virovitica – Bl. Alojzije Stepinac spominju dvadesete godišnjice svoga osnutka te da bi spomenutu obljetnici trebale iskoristiti za promicanje određenih pastoralnih inicijativa.