Zajednički pastoralni programi tijekom ljeta 2024.

Kao i prijašnjih godina predstavljamo neke zajedničke pastoralne programe ovoga ljeta kako bi svećenici i vjernici mogli tako organizirati svoje godišnje odmore da na pojedinima od njih sudjeluju.

  1. U Domu sv. Augustina u Velikoj od 3. do 5. srpnja 2024. održat će se duhovne vježbe za vjeroučitelje laike u osnovnim i srednjim školama te odgojiteljice u vjeri pod vodstvom o. Danijela Čole OCD, vojnog kapelana Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.
  2. U petak, 5. srpnja 2024. slavimo 27. obljetnicu osnutka Požeške biskupije i imenovanja njezina prvog biskupa. Toga će se dana u 18.30 sati u požeškoj Katedrali slaviti zahvalno euharistijsko slavlje, a u svim župama podsjetit ćemo se na navedeni događaj i uputiti Bogu molitvu za blagoslovljeno daljnje pastoralno djelovanje naše mjesne Crkve i služenje njezina biskupa.
  3. Od 22. do 29. srpnja 2024. u franjevačkom samostanu sv. Pavla Pustinjaka na otoku Galevcu održat će se ljetni susret bogoslova Požeške biskupije.
  4. U ponedjeljak, 5. kolovoza 2024. slavimo spomendan Posvete bazilike sv. Marije Velike i ujedno Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Toga dana u svim župama Požeške biskupije slavit će se mise zahvalnice za Domovinu, a u požeškoj Katedrali ona će se slaviti u 9 sati, kada ćemo se spomenuti i svih hrvatskih branitelja koji su položili živote za našu slobodu.
  5. Ljetni susret svećeničkih aspiranata Požeške biskupije održat će se u Domu sv. Augustina u Velikoj od 7. do 10. kolovoza 2024., a zaključit će se sudjelovanjem na proslavi sv. Lovre u Požegi.
  6. U predvečerje blagdana sv. Lovre, zaštitnika Požeške biskupije i njezina Caritasa, 9. kolovoza 2024. u požeškoj crkvi sv. Lovre s početkom u 19 sati slavit će se služba prvih Večernjih hvala u čast sv. Lovre na kojoj će se sudjelovati kanonici Stolnog kaptola sv. Petra, svećenici grada Požege, bogoslovi i svećenički aspiranti, caritasovi volonteri te drugi vjernici čime će započeti bdijenje, koje će se nastaviti euharistijskim klanjanjem.
  7. Na blagdan sv. Lovre, đakona i mučenika u subotu 10. kolovoza 2024. središnje biskupijsko euharistijsko slavlje u svečevoj crkvi u Požegi u 10 sati predvodit će varaždinski biskup i predsjednik Hrvatskog Caritasa msgr. Bože Radoš. Na slavlju će među ostalim vjernicima sudjelovati i Caritasovi volonteri iz naših župa, biskupijski stipendisti i korisnici Caritasove kuhinje u Požegi. Nakon slavlja u Dvorani sv. Terezije u Požegi uslijedit će prigodni program s Caritasovim volonterima i biskupijskim stipendistima.
  8. U predvečerje svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije – Velike Gospe, u srijedu 14. kolovoza 2024. hodočasničko je slavlje u svetištu Kloštar kod Slavonskog Kobaša s početkom u 19 sati.
  9. Na svetkovinu Velike Gospe, u četvrtak 15. kolovoza 2024. u Voćin hodočaste obitelji s brojnom djecom. Središnje euharistijsko slavlje toga dana je u 11 sati.
  10. U utorak 20. kolovoza 2024. hodočasnici pješaci iz župa Katedralnog, Posavskog i Zapadno-slavonskog arhiđakonata polaze na hodočašće u Voćin. U crkvi sv. Lovre u Požegi u 14 sati primit će blagoslov te nastaviti hod prema Stražemanu gdje će sudjelovati na euharistijskom slavlju prigodom godišnjeg župnog klanjanja. Sutradan, u srijedu 21. kolovoza u 5 sati nastavljaju hod prema Voćinu, zajedno s drugim hodočasnicima, napose mladima, koji će im se pridružiti.
  11. U srijedu 21. kolovoza 2024. u svim župama Požeške biskupije slavi se blagdan Gospe Voćinske, a vjernici iz župa Katedralnog, Posavskog i Zapadno-slavonskog arhiđakonata hodočaste toga dana u Voćin. Toga dana središnje je hodočasničko euharistijsko slavlje u Voćinu u 18.30 sati, nakon kojeg će uslijediti procesija s likom Gospe Voćinske.
  1. Od 23. do 31. kolovoza 2024. u Pleternici traje Devetnica Gospi od Suza. Svake večeri je sveta misa u 19 sati. Prije svete mise je duhovni program s molitvom svete krunice i prigoda za sakrament pomirenja, a nakon mise klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u crkvi.
  2. U subotu 24. kolovoza 2024. prije početka nove školske godine vjeroučitelji i odgojiteljice u vjeri Požeške biskupije okupit će se u 10 sati u crkvi sv. Lovre na euharistijsko slavlje tijekom kojega će im biti uručeni kanonski mandati za poučavanje vjeronauka u školi i provođenje vjerskog odgoja u predškolskim ustanovama.
  3. U subotu 31. kolovoza 2023. slavimo blagdan Gospe od Suza, kada Marijini štovatelji hodočaste u Svetište Gospe od Suza u Pleternici. Središnje hodočasničko euharistijsko slavlje toga dana je u 19 sati, nakon kojeg će uslijediti procesija s likom Gospe od Suza.
  4. U subotu 7. rujna 2024., u predvečerje blagdana Rođenja Blažene Djevice Marije – Male Gospe, održava se hodočašće na Gospino Polje kod Bilog Briga gdje je misno slavlje u 19 sati, a nakon popričesne molitve uslijedit će procesija s Gospinim likom.
  5. Na blagdan Male Gospe, u nedjelju 8. rujna 2024., vjernici iz župa Slavonsko-podravskog arhiđakonata hodočaste u Voćin. Središnje hodočasničko euharistijsko slavlje je u 18.30 sati, a pri svršetku slavlja održat će se procesija s likom Gospe Voćinske.
  6. Istoga dana, 8. rujna 2024. hodočastimo u Marijino svetište u Kutjevo, gdje je središnje euharistijsko slavlje u 11 sati.
  7. U petak 27. rujna 2024. svetkovina je Obljetnice posvete požeške Katedrale te 27. obljetnica uspostave Požeške biskupije i ređenja njezina prvog biskupa. Euharistijsko slavlje u Katedrali u 18.30 sati predvodit će dijecezanski biskup, a pridružit će mu se svećenici i vjernici iz požeških župa. Nakon euharistijskog slavlja biskup će zaslužnim vjernicima Požeške biskupije dodijeliti biskupijsku medalju s poveljom zahvalnosti.
  8. U subotu 28. rujna 2024., u Požegi će se održati Biskupijski dan prigodom 27. obljetnice uspostave Požeške biskupije i ređenja njezina prvog biskupa s početkom u 9.30 sati.
  9. Svoje ljetne pastoralne programe zaključit ćemo na svoj način biskupijskim hodočašćem u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke u subotu 5. listopada 2024. gdje će se naš zajednički hodočasnički program sastojati od pobožnosti križnog puta na bistričkoj Kalvariji u 9 sati i hodočasničkog euharistijskog slavlja u 11 sati.