Susret karitasovih volontera i biskupijskih stipendista na blagdan sv. Lovre u Požegi

Nakon svečanog euharistijskog slavlja na blagdan sv. Lovre u Požegi, 10. kolovoza 2024. u Dvorani sv. Terezije održan je tradicionalni program Caritasa Požeške biskupije prigodom svetkovine njegova nebeskog zaštitnika. Uz predvoditelja misnog slavlja varaždinskog biskupa Božu Radoša i požeškog biskupa Ivu Martinovića, kanonike, svećenike, redovnike i redovnice u Dvorani sv. Terezije okupili su se volonteri župnih Caritasa i stipendisti Zaklade Požeške biskupije za pomoć učenicima i studentima.

Program je vodio Miroslav Paulić, a otvorili su ga izvedbom P. Taffanela „Meditation from the opera Thais by J. Massenet“ katedralni orguljaš Mihael Mojzeš i flautistica Daliborka Krešić. Pozdravnu riječ dobrodošlice nazočnima je uputila ravnateljica Caritasa Katarina Paulić, a potom je prikazan kratki video prilog o djelovanju Caritasa u protekloj godini. Nakon glazbenog predaha uz Bachovu Sonatu Sicilianu uslijedilo je svjedočanstvo o djelovanju župnog Caritasa koje je predstavila Kristina Miletić, volonterka Caritasa Župe Gospe Fatimske u Velimirovcu pored Našica. U ime stipendista Zaklade Požeške biskupije za pomoć učenicima i studentima progovorila je članica Franjevačke mladeži u Požegi Edita Begović koja pohađa Srednju školu u Pakracu. Podijelivši osobno iskustvo izazova s kojima se nosi, zahvalila je na potpori koju Požeška biskupije iskazuje njoj i drugim mladima ne samo na materijalnoj, nego i svim drugim razinama.

Na svršetku programa nazočnima se obratio i požeški biskup Ivo Martinović, predsjednik Caritasa Požeške biskupije. Nakon uvodnih pozdravnih riječi zahvalio je svima za osjetljivost koju iskazuju prema potrebitima i siromasima. Podsjetio ih je na riječi koje je i biskup Bože predvodeći misno slavlje kazao u homiliji, da su za sv. Lovru siromasi bili najveće blago.  „Svi mi ovdje okupljeni smo siromasi Božji jer smo potrebni Božje ljubavi. I kao siromasi Božji možemo reći da ono što smo primili na različite načine ostvarujemo i dijelimo drugima. Zato vam velika hvala na daru vaše ljubavi. Karitativna ljubav je ljubav koja ne očekuje uzvrat, to je Isusova ljubav“ poručio je biskup Ivo. Još je kazao kako zna da djelatnici Caritasa i volonteri u svom karitativnom djelovanju na biskupijskoj i župnoj razini nailaze i na poteškoće, ali ih je pozvao da nikada ne odustanu od svjedočenja ljubavi. „Ljubav ima svoju ljepotu i snagu samo ako je ustrajna i ako slijedi Krista. Krist je svoju ljubav za nas svjedočio do smrti na križu. U tome nam je uzor i sv. Lovro. Ne dajte se obeshrabriti jer ono što činite je neprocjenjivo blago. Neka Gospodin blagoslovi sve ono što činite za njega i za svaku osobu.“ Obraćajući se nadalje studentima i srednjoškolcima koji primaju stipendiju Zaklade izrazio je radost zbog zajedništva koje se očituje ne samo po materijalnoj pomoći, nego još više po molitvi i međusobnim susretima. Potom je otvorio natječaj za stipendije Zaklade Požeške biskupije za školsku i akademsku godinu 2024./25.

Zahvaljujući nadalje ravnateljici Caritasa Katarini Paulić, svim volonterima te tajniku Mauriziu Rezi, biskup je istaknuo kako se ne želimo hvaliti učinjenim, nego potaknuti jedni druge da učinimo još više, onoliko koliko nam Bog daje mogućnosti. S osobitom radošću i osjećajima zahvale čestitao je devedeseti rođendan dugogodišnjoj volonterki Veri Šimunović, djelatnici Caritasa od njegovih početaka te joj uručio cvijeće i čestitku. Program proslave sv. Lovre, zaštitnika Požeške biskupije i Biskupijskog Caritasa završen je domjenkom karitasovih volontera u Maloj dvorani sv. Terezije Avilske.