Na Veliku Gospu obitelji s brojnom djecom hodočastile u Voćin

Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije, 15. kolovoza 2024. obitelji s brojnom djecom iz župa Požeške biskupije hodočastile su u Voćin. Program koji je pripravila Ana Matković, voditeljica biskupijskog Centra „Pro vita et familia“ započeo je u svetišnoj bazilici, gdje su obitelji s djecom sviranjem, pjesmom i recitacijama pozdravile Isusovu Majku i uputili joj svoje molitve. Središnje euharistijsko slavlje u bazilici kao delegat požeškog biskupa Ive Martinovića predvodio je Josip Krpeljević, kanonik Stolnog kaptola sv. Petra u Požegi. Na početku je u ime svih nazočnih vjernika uputio pozdrav Gospi Voćinskoj, preporučujući njezinu zagovoru obitelji s brojnom djecom koje su joj došle iskazati svoje poštovanje, zahvalnost i odanost. Pozdravljajući zatim okupljene hodočasnike, kanonik Krpeljević ih je osvrćući se na svetkovinu Marijina uznesenja u nebo, podsjetio na sve četiri marijanske dogme: Marijino bezgrješno začeće, djevičanstvo, bogomaterinstvo i uznesenje na nebo – koje obuhvaćaju cijeli njezin život i tako daju posebnu dimenziju životu svakog čovjeka od trenutka njegova začeća, ali ne samo do smrti, nego do vječnosti. Svojim hodočašćem Mariji – Gospi Voćinskoj, obitelji s brojnom djecom se stavljaju pod njezin zagovor, ali i žele slijediti njezin primjer života te u konačnosti prispjeti u vječnost, ustvrdio je kanonik Krpeljević.

Na početku homilije osvrnuo se na Knjigu Otkrivenja zapitavši prisutnu djecu vjeruju li ona u zmajeve jer u naviještenom prvom čitanju sv. Ivan govor o velikom ognjenom zmaju sa sedam glava i deset rogova koji stoji pred Ženom čekajući da joj proždre dijete. Pojasnio je kako nije riječ o bajci koja nema veze sa stvarnošću kako bi netko mogao misliti nego o alegoriji, vrsti književnog izražavanja u kojoj zmaj predstavlja zlo, žena Blaženu Djevicu Mariju, a dijete Isusa Krista kojega ona rađa te nam se na taj način posvješćuje kako je zlo neprijatelj i Žene i djeteta, a time i cijeloga čovječanstva. Kazao je nadalje kako postoje u Hrvatskoj gradovi i općine koji su dobili titule „prijatelja djece“ koje su zaslužili zalažući se za ostvarivanje prava i potreba djece priznata u Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravima djeteta osiguravajući, među ostalim, infrastrukturu i stvarajući ozračja u svojim sredinama koja doprinose boljitku i napretku djece.

Oslanjajući se na spomenute činjenice, kanonik Krpeljević je istaknuo kako su obitelji s brojnom djecom kao i svi drugi istinski prijatelji djece kada im na obzorju njihovog odrastanja otkrivaju Boga i svjedoče im koliko je on važan u njihovu životu što pokazuju i svojim današnjim obiteljskim hodočašćem u Voćin. Kao što je u naviještenom evanđelju Marija pošla k svojoj rođakinji Elizabeti podijeliti radost novoga života u svojoj utrobi – začetoga Sina Božjega i oni su danas došli nebeskoj Majci podijeliti radost svoga obiteljskoga zajedništva, ali i svoje obiteljske teškoće, brige i nadanja, zaključio je kanonik Krpeljević, povjerivši sve prisutne Marijinu zagovoru i potaknuvši ih da u svojim životima slijede njezin primjer i oslanjaju se na njezinu moćnu pomoć.

Nakon popričesne molitve uslijedila je procesija s Marijinim likom središtem Voćina, u kojoj su roditelji s djecom zajedno s drugim vjernicima pjesmom i molitvom uzdigli Isusovoj Majci svoja odana srca. Nakon procesije kanonik Krpeljević je u bazilici pred njezinim likom predvodio čin povjere obitelji Isusovoj Majci. Zahvalio je na koncu svima na sudjelovanju i zazvao na njih Božji blagoslov. Program hodočašća završio je prigodnim druženjem obitelji uz okrjepu koju je za sve osigurao Caritas Požeške biskupije.