Susret vjeroučitelja i podjela vjeroučiteljskih mandata u Požegi

Prije početka nove nastavne i školske godine, na blagdan sv. Bartola Apostola 24. kolovoza 2024. vjeroučitelji i odgojiteljice u vjeri Požeške biskupije okupili su se u požeškoj crkvi sv. Lovre na euharistijsko slavlje koje je predvodio požeški biskup Ivo Martinović. Na svršetku slavlja uslijedila je podjela kanonskih mandata za poučavanje vjeronauka u školi.

Uvodeći u misno slavlje, biskup je pozdravio sve nazočne te ih podsjetio kako se danas Crkva spominje sv. Bartola Apostola i bl. Miroslava Bulešića. Ističući kako su obojica podnijeli mučeništvo za Isusa Krista kazao je kako je ono temelj ovog slavlja. „Mučeništvo je najsavršeniji oblik ljubavi prema Bogu. Ova Isusova gozba ljubavi poziva nas da shvatimo veličinu njegove ljubavi. Vaši mandati i vaše poslanje je utemeljeno upravo na njegovoj ljubavi. Biti vjeroučitelj i imati poslanje Crkve znači imati poslanje svjedočiti Kristovu ljubav. Neka nas ovo slavlje, zajedništvo i susret s uskrslim Kristom ojača u vjeri, neka nas prosvijetli da shvatimo kolika je veličina, ali i obveza poslanja na koje nas Isus poziva“, zaključio je biskup.

U homiliji biskup je spomenuo kako o sv. Bartolu nema puno informacija i podataka osim onoga što nam otkriva Sveto pismo koje ga poistovjećuje s Natanaelom, podrijetlom iz Kane (usp. Iv 21, 2) i svjedokom Isusovog djelovanja (usp. Iv 2, 1-11). „Sv. Bartol je slijedio Isusa i svjedočio za njega do mučeničke smrti u Indiji. Svi smo poput njega pozvani danas slijediti Isusa i svjedočiti za njega.“ Osvrnuvši se na zgodu u kojoj je sv. Filip doveo Bartola k Isusu, biskup je kazao kako je zadatak vjeroučitelja upravo to, privoditi djecu i mlade k Isusu. „Naš kršćanski život započinje navještajem koji stiže do nas po jednom ili više svjedoka. Potom mi sami trebamo biti osobno uključeni u bliski i duboki odnos s Isusom. Pozvani smo biti svjedoci vjere koji će oduševljavati mlade za Krista“, zaključio je biskup.

Biskup se potom osvrnuo na spomendan bl. Miroslava Bulešića koji je sa dvadeset i sedam godina života i manje od pet godina svećeništva, sazrio u vjeri do punine svetosti i postao mučenikom. Kazao je kako bl. Miroslav i sv. Bartol podsjećaju vjeroučitelje o smislu i veličini njihova poslanja te im pružaju primjer kako se svjedoči i ljubi vjera. „Poslanje koje primamo od Krista je poziv na hod u svetosti. Ono se utjelovljuje u ovaj trenutak povijesti, u živote djece i mladih kojima vas, dragi vjeroučitelji, Crkva šalje. Ono nalazi svoju veličinu i smisao u Kristu Isusu. Mi trebamo živjeti od Krista, s Kristom i po Kristu, jasno, ako vjerujemo u njega“, poručio je biskup te ove riječi potkrijepio  mislima pape Benedikta XVI.: „Živimo poslanje Crkve kao Božje obitelji i družbe prijatelja u koju smo uključeni još kao djeca. U toj Crkvi živimo i u njoj trebaju rasti naša vjera i radost te sigurnost da nas Gospodin ljubi. Ta je zadaća povjerena kršćanskim obiteljima, svećenicima, vjeroučiteljima, odgojiteljima, mladima u odnosu na njihove vjernike, župe, udruge i pokrete te napokon cijeloj biskupijskoj zajednici – da novi naraštaji mogu doživjeti Crkvu kao družbu prijatelja u koju se doista može pouzdati, družbu koja nas nikada, pa ni u smrti, neće napustiti jer u sebi ima obećanje vječnosti.“

Na svršetku homilije biskup je potaknuo vjeroučitelje da se nastoje osobno oduševiti za Krista, da onda svojim poslanjem oduševe djecu za Boga i za vjeru. „Pomozite djeci i mladima da upoznaju Isusa, njegov život i djelovanje. Budite učitelji u vjeri, ali nadasve jasni tumači vjere i života Crkve. Po vama Bog ide u susret onima kojima ćete prenositi i tumačiti tajne vjere“, zaključio je biskup te poželio vjeroučiteljima i odgojiteljicama u vjeri da ih Bog jača, prosvjetljuje, vodi te im udijeli snagu da budu svjedoci njegove ljubavi poput sv. Bartola i bl. Miroslava Bulešića.

Nakon svete pričesti sudionici slavlja zajednički su izmolili Vjeroučiteljsku molitvu. Uvodeći u podjelu mandata, biskup je pripomenuo vjeroučiteljima da im mandat daje pravo da uđu u školu, ali da ih još više podsjeća na to da oni pripadaju Crkvi. Pozvao ih je da u svoje domove i u škole gdje djeluju unesu Božju prisutnost koju su ovim slavljem na početku nove školske godine obnovili u svojim srcima. Zahvalio je Katehetskom uredu na čelu s predstojnikom Marijanom Pavelićem i njegovom suradnicom Patricijom Brdar za nastojanja da u vjeroučiteljima podržavaju, učvršćuju i pročišćavaju navedenu evangelizatorsku svijest. Biskup Ivo je potom uručio nagrade najmaturanticama katoličkih gimnazija za cjelokupan odnos prema odgoju i radu, za sve obrazovne uspjehe ali i doprinos školama, Sari Alaber iz Katoličke gimnazije s pravom javnosti u Požegi i Sari Čuljak, učenici Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti u Virovitici. Na kraju slavlja biskup je podsjetio vjeroučitelje kako su oni svjedoci vjere te ih je pozvao da svojim životom i djelovanjem budu blagoslov povjerenoj djeci i mladima i svima drugima koji traže boga. Na sve vjeroučitelje i odgojiteljice u vjeri te na njihovo djelovanje u novoj školskoj godini zazvao je Božji blagoslov.