Biskup Ivo posjetio i blagoslovio obnovljeni odjel Opće županijske bolnice Požega

Na poziv ravnatelja Opće županijske bolnice u Požegi Ivana Vukoje, požeški biskup Ivo Martinović posjetio je 2. rujna 2024. Bolnicu te blagoslovio obnovljeni odjel interne medicine. U pratnji biskupa bio je i dušobrižnik bolnice Josip Krpeljević. Biskupa i njegovu pratnju dočekao je ravnatelj Bolnice Vukoja s liječnicima voditeljima odjela i drugim bolničkim osobljem. Ravnatelj je zahvalio biskupu za dolazak i naglasio dugogodišnju suradnju Biskupije i Opće županijske bolnice u Požegi. Predstavio je tijek uređenja odjela interne medicine, izrazivši nadu da će uskoro biti obnovljeni i drugi pojedini odjeli bolnice kako bi se olakšao boravak pacijentima u ovoj ustanovi.

Zahvaljujući na riječima pozdrava, biskup Ivo je kazao kako mu je drago što je mogao posjetiti ovu ustanovu i blagosloviti njezin obnovljeni odjel. Istaknuo je da ovo uređenje zgrade donosi poboljšanje uvjeta za boravak pacijenata i rad djelatnika, ali da su puno važniji od zgrade oni – djelatnici Bolnice i bolesnici koji u nju dolaze. Potaknuo ih je na sabranost kako bi zazvali Božji blagoslov da im pomogne u svemu onome što čine svojim srcem, ljubavlju i znanjem za dobrobit bolesnika te ih još više ojača svojom snagom. Zahvalio im je na njihovoj požrtvovnosti, kao i dušobrižniku Josip Krpeljeviću za duhovni i pastoralni rad u bolnici.

Nakon naviještenog evanđelja o kući na stijeni, biskup Ivo je kazao kako su ove riječi vrlo jednostavne i jasne, ali s teološki dubokom porukom. Podsjetio je da se u Matejevom evanđelju naviješteni ulomak nalazi nakon govora o Kraljevstvu nebeskom. Ono se temelji na djelima za nebo i vječnost, a u tom duhu su i spomenute riječi o gradnji kuće na stijeni. Istaknuo je kako se u ovom obredu blagoslova povezuje gradnja kuće s obnovom bolničkog odjela koji je zadobio materijalnu ljepotu za život bolesnika, ali Isus napominje kako je važno vršenje Njegove riječi. Biskup je kazao djelatnicima Bolnice da oni vrše svoje poslanje ljubavlju prema bolesnicima što je izrazito dragocjeno, jer Bog na taj način po njihovom radu i rukama ide u susret ljudima, napose bolesnima i patnicima. Potaknuo ih je da, unatoč svim obiteljskim stvarnostima i drugim poteškoćama nikada ne zaborave na važnost dobrohotnog srca i riječi upućene bolesnicima, jer se u njihovom radu i služenju nalazi Bog na djelu. Napomenuo je kako je ljubav koju donose pacijentima znak ljubavi Božje, a nebeski Otac želi da se ona ostvaruje prema svakom čovjeku u ovom svijetu i svakom životu od začeća do prirodne smrti. Zamolio ih je da budu ustrajni vršitelji Božje riječi te da to uistinu bude dobro ne samo za bolesnike, nego i za njihovo osobno spasenje, a u čemu će im na pomoć biti milost Božja i njegov blagoslov.

Nakon što je blagoslovio novouređeni prostor, biskup je zajedno s djelatnicima bolnice razgledao obnovljeni odjel interne medicine.