Biskup Ivo primio nacionalne pobjednike vjeronaučne olimpijade

Na Državnom natjecanju iz vjeronauka održanom od 22. do 24. travnja 2024. godine u Baškoj na otoku Krku pobijedili su učenici iz Požeške biskupije. Uoči njihova nagradnog putovanja Rim, u ponedjeljak 2. rujna u Dvorani sv. Lovre Biskupskog doma u Požegi pobjedničke ekipe je zajedno s njihovim vjeroučiteljima i roditeljima primio požeški biskup Ivo Martinović.

Na početku susreta predstojnik Katehetskog ureda Požeške biskupije Marijan Pavelić upoznao je ukratko biskupa s uspjehom koji su ostvarili. U kategoriji četverogodišnjih srednjih škola prvo mjesto osvojila je ekipa učenika Gimnazije iz Nove Gradiške: Edi i Ella Conjar, Nikola Lovrić i Lana Marjanović pod vodstvom vjeroučitelja Marka Milakovića. U kategoriji osnovnih škola drugo mjesto osvojili su učenici Osnovne škole Mate Lovraka iz Nove Gradiške: Bruna Gubić, Korina Ljubičić, Bruno i Marta Pernar pod vodstvom vjeroučiteljice Andrijane Petrović. Pohvalivši rad učenika i njihovih mentora predstojnik je napomenuo kako su iste škole osvojile prva mjesta na državnoj razini i u prošloj školskoj godini, a neki od natjecatelja su i višestruki nacionalni prvaci.

Biskup Ivo im je čestitao na uspjehu i zahvalio što su na tako plemenit način predstavili Požešku biskupiju. „To je uistinu veliko priznanje vama, vašim roditeljima, školi, župama, biskupiji, a osobito vašim vjeroučiteljima. Nije jednostavno postići tako veliki uspjeh. To se ostvaruje jedino ljubavlju“, poručio je biskup primijetivši kako su natjecatelji na svoje majice stavili natpis „Deus caritas est – Bog je ljubav“. Govoreći nadalje kako je potrebno imati srce za Boga, ustvrdio je kako su mladi vjeroučenici pripremajući se za natjecanje izdvojili puno vremena za Boga i time mu pokazali koliko ga vole. „Hvala vam za ovaj vaš trud, žrtvu, ljubav i rezultate. Pokazali ste da imate veliko znanje i inteligenciju, ali i veliko srce te ste svojom upornošću ostvarili da zablistate poput zvijezda i time se trebate ponositi. Budite ponosni što ste olimpijci u vjeri. Vašu svijetlu dimenziju koju je Bog obasjao po znanju, vjeri, molitvi i sakramentima čuvajte da vam svijet ne ukrade“. Biskup je potom kazao mladim učenicima kako će se tijekom života zasigurno susretati s raznim izazovima i osobama koje još nisu upoznale Boga te im je poručio: „Vi im možete svojim znanjem biti put do Boga. Susretat ćete druge mlade ljude na mjestima gdje ni biskup ni vaši vjeroučitelji ne mogu doći. Vi u tim sredinama možete postati učitelji u vjeri, učenici Isusovi. Na temelju onog što znate, što ste naučili, što ste sami iskusili, moći ćete druge privoditi Bogu. Budite hrabri, svjedočite svoju vjeru i budite svjesni veličine koju ste ostvarili i koju vam je Bog dao“, zaključio je biskup.

Na kraju susreta biskup se obratio i roditeljima zahvaljujući im na svemu što su utkali u svoju djecu, a osobito što ih odgajaju u vjeri te im je poručio da ih i dalje trebaju poticati na rast u vjeri. Predstavnici roditelja su potom u znak zahvalnosti uručili biskupu Ivi prigodni dar, a vjeroučenici su mu poklonili primjerak svoje majice s otisnutim biskupovim grbom. Zahvaljujući na darovima biskup je vjeroučenicima i njihovim mentorima poklonio prigodni dar te im poželio blagoslovljeno hodočašće u Rim.