Imenovan novi kotorski biskup

Apostolska nuncijatura u Bosni i Hercegovini objavila je 12. rujna 2024. da je papa Franjo imenovao fra Mladena Vukšića, OFM, dosadašnjeg župnika Župe Bezgrješnog začeća BDM u Posušju i definitora Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM. Požeški biskup Ivo Martinović uputio mu je tom prigodom sljedeću čestitku:

»Preuzvišeni imenovani kotorski biskupe fra Mladene!

Pridružujem se radosti svećenika i vjernika Kotorske biskupije i cijele Crkve u Hrvata što Vas je papa Franjo smatrao dostojnim postaviti za pastira starodrevne mjesne Crkve u bokokotorskom „zaljevu svetaca“. Od srca Vam čestitam imenovanje, zahvaljujući Bogu za sve ono što je ugradio u Vas kao čovjeka, franjevca i svećenika a što ćete unijeti među članove zbora apostolskih nasljednika iz hrvatskoga roda i opće Crkve.

Biskupija čije vodstvo preuzimate časna je i divljenja vrijedna napose zbog svoje povijesno-kulturne baštine, ali je jednako tako u stanju brojnih nevolja i poteškoća. U Vašem pastirskom djelovanju pratit će Vas zato i moja trajna molitva da kvalitete koje su prepoznate kao dar Crkvi mognete i znadete u danom trenutku pretočiti u žar ljubavi i svjedočanstvo vjere onima kojima ste poslani na njivi Kotorske biskupije. Uz izraze posebnog poštovanja i bratske odanosti, srdačno Vas u Gospodinu pozdravljam.«, zaključuje biskup Martinović.