Biskupovo pismo prigodom nedjelje Caritasa 1997.

Poštovana braćo svećenici!

U nastojanju da se novoutemeljena Požeška biskupija ustroji u svojim bitnim funkcijama, 29. studenoga ove godine osnovan je i Caritas Požeške biskupije. Uspostavili smo tako u našoj novoj mjesnoj Crkvi središnjicu organizirane kršćanske dobrotvornosti, zasnovane na Isusovoj zapovijedi ljubavi a sažete u riječi „štogod učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!“ (Mt 25,40).

Samim time svi župni Caritasi koji su djelovali u okviru Caritasa Zagrebačke nadbiskupije postaju podružnicama Caritasa Požeške biskupije. Valja što hitnije napraviti nove pečate župnih caritasa i urediti ostale potrebne formalnosti.

Pred nama je Nedjelja Caritasa, koja se već po četvrti puta organizira u Crkvi u Hrvata na treću nedjelju Došašća. U nedjelju 14. prosinca 1997. sve župe Požeške biskupije, zajedno sa župama ostalih biskupija kod nas, u pripravi za Božić kroz sakupljanje novčanih priloga za braću u nevolji posvjedočit će snažno svoju vjeru u Isusa Krista prisutnoga u „najmanjoj braći“. Božić je blagdan velike Božje solidarnosti s nama ljudima, kad nas je u malenosti djeteta, rođena na rubu društva u jaslicama obdario svojom Božanskom puninom života.

Molim Vas, braćo svećenici, da potaknete sve vjernike u svojoj župi na velikodušno darivanje u okviru svojih mogućnosti. Obveza je da se sabrani prilozi za Caritas potom što prije dostave Ordinarijatu Požeške biskupije, bilo izravno Ekonomatu, bilo na žiro račun kod Požeške banke d. d. br. 06 80402 090100824 s naznakom „Nedjelje Caritasa“. Od prikupljenih priloga Ordinarijat će u skladu sa zaključkom Hrvatske biskupske konferencije 10 % iznosa dostaviti Hrvatskom Caritasu. Ostatak prihoda bit će predan na raspolaganje Caritasu Požeške biskupije, da na tlu same biskupije pritekne u pomoć gdje je najpotrebnije, kao i za druge njegove akcije. Sljedećih godina nastojat ćemo određeni postotak prikupljenih sredstava predvidjeti i za pojedine župne Caritase.

Zahvaljujem Vam na brizi za „najmanju braću“, blagoslivljam Vaše nastojanje oko što boljeg organiziranja Nedjelje caritasa u Vašoj župi, te Vas u Gospodinu srdačno pozdravljam.

Požega, 3. prosinca 1997.

✠ Antun Škvorčević
požeški biskup