Biskupovo pismo prigodom nedjelje Caritasa 2023.

DOBRO JE SVE UČINIO (Mk 7,37)

Poštovana i draga braćo i sestre!

Od Dana siromaha do Nedjelje Caritasa u Požeškoj biskupiji bilo je vrijeme predbožićnog zauzetijeg nastojanja oko dobra. Dok s jedne strane slušamo o tolikom zlu koje pogađa mnoge nedužne ljude, napose zahvaćene ratnim stradanjima, budi se u nama želja da se svrstamo na stranu dobra te pružimo kruha gladnima, obrišemo suze zaplakanima,  donesemo utjehu žalosnima, lijeka bolesnima, ohrabrenje malaksalima, olakšanje osamljenima. Na taj način očitujemo se u našem društvu kao Isusovi učenici za kojega evanđelist jednostavno kaže: „Dobro je sve učinio!“ (Mk 7,37).

Pozivam vas, braćo i sestre, da se poput našega Gospodina ne bavite zlom koje vas okružuje i o njem ne pričate, nego mu se suprotstavite nastojanjem oko dobra, kako nas potiče Apostol: „Ne daj se pobijediti zlom, nego dobrim svladaj zlo“ (Rim 12,21). Pridružite se Caritasu u svojoj župi te budite djelatnici organiziranog dobra u vašoj sredini i na taj način očitujte svoju pripadnost Isusu Kristu i njegovoj Crkvi. Zahvaljujem vam za novčani prilog koji ste nedavno dali za stradalnike u Svetoj Zemlji i istovremeno vas potičem da u Nedjelju Caritasa posvjedočite svoju velikodušnost darom za ljude u potrebi. Gospodin će mnogostruko uzvratiti onome koji se u nj uzda i „rasipno dijeli, daje sirotinji“ (2 Kor 9,9) u uvjerenju da je „blaženije davati nego primati“ (Dj 20,35).

Dijeleći s vama radost darivanja, u zahvalnosti za dobro koje činite i molitvenoj povezanosti sve vas srdačno pozdravlja i blagoslivlja –

vaš biskup Antun

Požega, 6. prosinca 2023.