Biskupovo pismo prigodom nedjelje Caritasa 2020.

Biskupovo pismo prigodom nedjelje Caritasa i Dana molitve za žrtve koronavirusa

„LJUBAVLJU SLUŽITE JEDNI DRUGIMA“ (Gal 5,13)

Poštovana i draga braćo i sestre,
dragi vjernici Požeške biskupije!

Epidemija koronavirusa promijenila je naš redoviti način života i zahtijeva poštivanje posebnih mjera o razdaljini među ljudima kako bi se spriječila zaraza. Pitanje je, hoće li to umrtviti i našu osjetljivost jednih za druge. Poslušni Psalmistinu pozivu „ne budite srca tvrda“ (Ps 95,8), u Nedjelju Caritasa, 13. prosinca 2020. a u pripravi za Božić želimo provjeriti u kakvom je ono stanju. Naime, Božić može biti izvanjski skroman, siromašan, ograničen, ali onaj u srcu treba i u sadašnjim okolnostima biti duhovno bogat, obasjan Božjim svjetlom, ispunjen njegovim mirom. To postižemo zauzetijom molitvom, budnošću našega srca za druge i pruženim rukama prema bolesnima, siromašnima i osamljenima. Stoga je Apostolov poticaj „Ljubavlju služite jedni drugima“ (Gal 5,13) najbolji program i za ovogodišnje došašće.

Navedenu zadaću već smo nastojali vršiti tijekom Mjeseca siromaha u Požeškoj biskupiji, koji je trajao do Nedjelje Caritasa. Vjerujem da se nitko od vas nije isključio iz natjecanja dobrote i plemenitosti te vam zahvaljujem za svako, pa i najskromnije djelo učinjeno Isusovoj „najmanjoj braći“ (usp. Mt 25,40). No, ne zaboravimo da svaki dan ostaje izvanredna prigoda za nastojanje oko dobra po Apostolovoj riječi: „Evo sad je vrijeme milosno, evo sad je vrijeme spasa“ (2 Kor 6,2). Uvijek je potrebno tragati za vlastitim ljudskim dostojanstvom i veličinom u bogatstvu svoga srca otvorena napose siromasima i u njihovoj službi, kako nas je podsjetio i papa Franjo u Poruci za Dan siromaha. Ako je ovog došašća u javnom prostoru oko nas možda smanjen broj električnih lampica ili ugašeno umjetno svjetlo, neka dobra djela upale u nama božansko svjetlo u kojem ćemo prepoznati ljepotu Onoga koji je izabrao biti siromašan za nas u betlehemskoj štalici, kako bismo u Njemu otkrili vlastitu veličinu i ljepotu. Koliko smo dar za drugoga, toliko smo ispunjeni njegovim božanskim darom mira, radosti i smisla. Učinimo za Božić još koji korak na tom putu svjetla!

Pozivam vas, braćo i sestre, da se u Nedjelju Caritasa, okupljeni u crkvama ili u svojim domovima sjetite svih žrtava koronavirusa i onih koji oplakuju preminule, kao i onih koji velikom požrtvovnošću služe bolesnima, izlažući se nemaloj opasnosti za vlastito zdravlje. Uputite Bogu molitvu za njih da im daruje snagu u dragocjenom pomaganju zaraženima koronavirusom, napose teško bolesnima. Molite pomoć Isusa Krista koji je za nas trpio na križu da svojom ljubavlju prati sve koji u našim bolnicama ili domovima leže na postelji boli, te im podari zdravlje. Posvjedočite svoju molitvenu blizinu i pružite dar ljubavi onima koji su u bilo kakvoj drugoj nevolji, osobito siromašnima. Na svetim misama Nedjelje Caritasa darujte za njih svoj  novčani prilog, koji će im naš Biskupijski Caritas  uručiti i tako im uljepšati Božić a vama srce. To možete učiniti svaki dan do Božića putem milostinje u crkvi ili darom koji ćete poslati u župni ured. Hvala vam i ovom prilikom što ne zaboravljate siromaha!

Zazivam Božji blagoslov na sve velikodušne darivatelje za „najmanju Isusovu braću“, te sve u Gospodinu, „Učitelju dobrom“ od srca pozdravljam – biskup Antun

Požega, 1. prosinca 2020.