Biskupovo pismo prigodom nedjelje Caritasa 1998.

Poštovana braćo svećenici!

I ove godine po odluci Hrvatske biskupske konferencije na Treću nedjelju došašća 13. prosinca slavimo Nedjelju Caritasa. U liturgijskom vremenu iščekivanja najvećeg dara kojeg je Bog udijelio čovječanstvu – Sina svoga – i proslave svetkovine Rođenja Isusa Krista, koja ljude pokreće da jedni drugima budu bliži i stvara sasvim posebno ozračje zajedništva i ljudske topline, svi smo kao vjernici pozvani na svoj način pridružiti se tom raspoloženju, kroz nesebično otvaranje srca za iskazivanje pažnje i dobrote onima koji su siromašni i potrebni naše pomoći.

Pred zagrebačkom katedralom 2. listopada ove godine prigodom svoga drugog pastoralnog pohoda Hrvatskoj i proglašenja blaženim Alojzija Stepinca papa Ivan Pavao II. snažno nas je upozorio: „Stupanj se civilizacije jednoga naroda mjeri osjetljivošću koju pokazuje prema svojim najslabijim članovima i onima koji su slabije životne sreće, te nastojanjem kojim se zauzima za njihov ponovni oporavak i potpuno uključenje u društveni život“.  Naš novi blaženik Alojzije Stepinac u teškim vremenima koja su mu bila dodijeljena živjeti kroz karitativnu djelatnost promicao je civilizaciju kršćanske solidarnosti i ostavio nam uzor koji nam valja i danas slijediti.

U ovom trenutku bezbroj je ljudi u našoj domovini koji trpe oskudicu bilo zbog progonstva, zbog gubitka zaposlenja, zbog toga što prima tek simboličnu mirovinu od koje nije moguće živjeti ili zbog toga što već duže vremena ne dobiva nikakvu plaću. Pojedine obitelji žive uistinu dramatičnu neimaštinu, koja poziva na uzbunu sve razine našega društva, na poseban način odgovorne u politici i gospodarstvu. Ona mora uznemiriti i nas kršćane. „Nedjelja Caritasa“ je dan kada bi trebao progovoriti snažan vjernički osjećaj solidarnosti, da svatko od nas otkine i od onoga malo što ima te podijeli s drugima koji oskudijevaju, u kojima Isus Krist trpi i očekuje samilosno srce koje će ga nahraniti, napojiti i obući. Ne dopustimo da Božić za jedne bude blagdan izobilja a za druge oskudice i patnje zbog nedostatka najpotrebnijega. Svojim darom obradujmo drugoga pa će tako i nama Božić biti radosniji.

Braćo svećenici, primili ste od Caritasa Požeške biskupije građu za ovogodišnju „Nedjelju Caritasa“. U nedjelju 6. prosinca o. g. upozorite vjernike da se 13. prosinca svi i bez iznimke velikodušno uključe u prikupljanje milodara za potrebne, koje potom treba što prije dostaviti Caritasu Požeške biskupije, kako bi se već za Božić uistinu moglo pomoći braći u potrebi.

Neka Bog djelitelj svakog dara obilno uzvrati svakom darovatelju, osobito radošću koju Duh Sveti ulijeva u svako srce obuzeto ljubavlju prema bližnjemu.

Zahvaljujući svima vama što ćete svojim zauzimanjem „Nedjelju Caritasa“ učiniti jakom postajom u pripravi za ovogodišnji Božić u svojoj župi, na sve vas zazivam Božji blagoslov i srdačno u Gospodinu pozdravljam.

Požega, 2. prosinca 1998.

✠ Antun Škvorčević
požeški biskup