Biskupovo pismo prigodom nedjelje Caritasa 2000.

Dragi vjernici Požeške biskupije, braćo i sestre!

Jubilejska godina veliki je podsjetnik na sve ono neprocjenjivo dobro koje nam je Bog darovao po svome Sinu, rođenu od Marije Djevice prije 2000. godina. Dostojno je stoga da idući Božić proslavimo kao vrijeme pojedinačne i zajedničke zahvalnosti za taj dar. Pozivam vas da na čelu sa svojim svećenicima i redovnicima tom prigodom svoju zahvalnost pretočite u djela solidarnosti, koja će donijeti pomoć onima koji trpe oskudicu a svima duhovno obogaćenje.

U tom smislu neka svatko od vas prije nego li krene u svom domu ili u svojoj crkvi za Božić praviti jaslice, kojima si želi dočarati sveti događaj Isusova rođenja, otvori oči vjere da bi prepoznao njegovu živu prisutnost u tvrdim jaslicama naših suvremenih nevolja, stradanja i bijede: u prognaničkom siromaštvu i strahu za budućnost, u prognaničkim obiteljima pred deložacijama bez alternativnog smještaja, u napuštenim bolesnicima bez mogućnosti liječenja jer su ostali bez zdravstvenog osiguranja, u onima koji su izgubili radno mjesto, u starijim osobama koje trebaju preživjeti s premalenim ili nikakvim mirovinama, u ljudima koji žive na rubu gladi, u obiteljima s brojnom djecom bez prihoda. U njima je naime prisutan Isus Krist koji je rekao: „što god učiniste jednome od ove moje najmanje braće, meni učiniste“ (Mt 25,40).

Približite se tim suvremenim Isusovim jaslicama i svoje siromaštvo podijelite sa siromašnima po uzoru na Onoga. koji je „oplijenio“ sama sebe (usp. Fil 2,7) i postao siromašan radi nas i radi našega spasenja. Započnimo s Nedjeljom Caritasa, 17. prosinca Neka ona bude trenutak u kojem zajedno s drugim katolicima u Hrvatskoj svoju pripadnost Isusu Kristu pretvaramo u djelo dobrote prema drugima. Pozivam vas, braćo i sestre, da se tako raspoložite u svojim srcima te vaš novčani prilog ove nedjelje za ljude u bijedi, unatoč teškom stanju svih nas, bude velikodušan. Neka nitko ne ostane po strani u ovom jubilejskom iskazivanju pažnje siromašnom Isusu Kristu i neka svatko doprinese svoj i najskromniji dar, koji će ga zasigurno približiti Isusu Kristu i braći ljudima.

Radujem se s vama toj Isusovoj blizini u ovom trenutku sve hladnijih međuljudskih odnosa te preporučam sve vas Bogu koji nas poziva da ne sijemo škrto kako bismo mogli bogato žeti (usp. 2 Kor 9,6) i koji „ljubi vesela darivatelja“ (2 Kor 9,7).

Zahvaljujući vam za svaki najmanji dar namijenjen najmanjoj braći, zazivam na sve vas Božji blagoslov, moleći Boga darivatelja svakog dobra da vas ispuni svojim mirom i radošću. Sve vas od srca u Gospodinu pozdravlja vaš biskup –

✠ Antun Škvorčević

Požega, 25. studenog 2000.