Poruka požeškog biskupa prigodom izbora za mjesnu upravu

Dragi vjernici Požeške biskupije, braćo i sestre!

U nedjelju, 20. svibnja ove godine održat će se izbori za županijske, gradske i općinske uprave u Republici Hrvatskoj.
Poznato mi je raspoloženje mnogih vjernika i drugih građana. Zbog neostvarenih obećanja pojedinih osoba i stranaka, danih pretprošle godine u predizbornoj promidžbi za Hrvatski sabor, osobito zbog stvorenog stanja nepovjerenja, netrpeljivosti i podjela na različitim razinama javnog života te izostalom gospodarskom napretku i osiromašenju širokih slojeva građana ima onih koji ozbiljno sumnjaju u smisao izlaska na glasovanje. Novi izborni zakon dodatno je umanjio motiviranost određenog broja glasača, jer se po njem biraju stranačke liste i smanjuje mogućnost izravnog izbora sposobnih i stručnih osoba te mnogi smatraju da će tim putem na mjesnim razinama nakon izbora doći do stranačkih nadmetanja za međusobnu prevlast na štetu općeg dobra građana.
Unatoč tome, braćo i sestre, ne propustite vidjeti u ovom trenutku brojne čestite ljude na pojedinim stranačkim listama, za koje znadete da ne traže osobni ili stranački probitak u političkom djelovanju nego su spremne založiti svoje snage za dobro svih građana. Poslušajte poziv svojih biskupa koji su u Izjavi na nedavnom proljetnom plenarnom zasjedanju u Zagrebu potaknuli sve vjernike «da ispune svoju građansku i kršćansku dužnost te pristupe izborima». Pri tom imajte na umu da ste kao kršćani kroz svoje krštenje dali svoj glas Isusu Kristu, izabrali ga za svoj smisao i u njega položili svoju nadu u ostvarenje konačnog dobra, života vječnoga. Kršćanske vrednote bit će vam stoga mjerilo suda o pojedincima i strankama koje ćete prije izbora smireno nastojati razmotriti i na temelju svoje kršćanske savjesti potom slobodno i odgovorno glasovati. Razumije se da kao kršćani nećete dati svoj glas strankama i osobama koje su protivne vrijednostima evanđelja i onoj duhovnoj baštini koja je opečatila biće hrvatskog naroda ili za koje se ne bi moglo utemeljeno utvrditi da imaju stvarne pozitivne programe i ljude za moralni, gospodarski i svaki drugi napredak.
Izlazeći na izbore i glasujući ujedno ćete iskazati i svoje poštovanje i zahvalnost prema svima onima koji su u svojim plemenitim namjerama spremni žrtvovati se za dobro svih nas. Pozivam vas da im nakon izbora budete potpora i pomoć kako bi tijekom svoga mandata u javnom djelovanju nepokolebljivom ustrajnošću na evanđeoskim načelima uistinu mogli doprinijeti boljitku sredine u kojoj živite.
U osobnoj i zajedničkoj molitvi Gospodaru povijesti i naroda povjerite savjesti i srca birača kao i onih koji će biti izabrani. S pouzdanjem u Božju pomoć budite uvjereni da će vaš glas za časne ljude i suradnja sa svima za opće dobro pomoći da preko njihova nesebičnog služenja učinimo makar i mali korak napretka. To će biti bolje nego podržavati beznađe i frustracije.
U vašoj vjerničkoj brizi i zauzetosti za napredak hrvatskog društva, neka vas prati blagoslov Svemogućega Boga Oca i Sina i Duha Svetoga. Srdačno vas pozdravlja vaš biskup

+ Antun Škvorčević, v. r.

U Požegi, 10. svibnja 2001.