Proslava Svjetskog misijskog dana

Poštovana i draga braćo svećenici!

U nedjelju 22. listopada 2023. slavimo Svjetski misijski dan. U prilogu vam dostavljamo Poruku pape Franje za navedenu prigodu pod naslovom »Žar u srcu, noge na putu« (usp. Lk 24, 13-35). Papine misli valja ugraditi u kateheze i homiliju na Misijsku nedjelju te se poslužiti i liturgijsko-katehetskom građom koju će svaka župa primiti od Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela iz Zagreba. Središnje euharistijsko slavlje u župi može se navedene nedjelje slaviti po obrascu »Za evangelizaciju naroda« (Rimski misal, str. 717), a biblijska čitanja uzeti od 29. nedjelje kroz godinu. Župnici će potaknuti vjernike da u redovitoj milostinji velikodušno daruju svoj prilog za misijske potrebe, a prikupljene će priloge što prije dostaviti biskupijskom Ekonomatu.

Misijska nedjelja prigoda je podsjetiti vjernike na važnost misija u Crkvi te među ostalim spomenuti da naš svećenik Karlo Prpić trideset i tri godine djeluje u afričkoj biskupiji Ngauondéré u Kamerunu kao i da Požeška biskupija pomaže svećenike navedene biskupije misnim intencijama te podupire druge projekte (izgradnjom župne crkve sv. Petra u Gada-Mabangi, crkve sv. Josipa u Bamyangi, gradnjom župne crkve sv. Karla Lwanga u Berému i opremanjem zgrade biskupijskog Pastoralnog centra, a trenutačno je u gradnji Pastoralni centar „Jean Pasquier“), svjedočeći i na taj način svoju povezanost s općom Crkvom. Pozivam vjernike da njegovo misijsko služenje prate svojom molitvom i žrtvom.

Spomenute nedjelje, slavimo i blagdan sv. Ivana Pavla II., utemeljitelja naše Biskupije. Prigoda je to da zahvalimo Bogu za služenje svetoga Pape koji je kao nasljednik sv. Petra na čelu sveopće Crkve bio misionar, napose svojim brojnim putovanjima diljem svijeta, naviještajući radosnu vijest.

Bog, izvor svakog dobra, neka obilno uzvrati svima koji mole i velikodušno pridonose za misijsko poslanje Crkve.

Uz srdačan pozdrav i blagoslov u Gospodinu.

Požega, 28. rujna 2023.

✠ Antun Škvorčević
požeški biskup