Biskupovo pismo prigodom nedjelje Caritasa 2001.

Dragi vjernici Požeške biskupije, braćo i sestre!

Pripravljamo se za ovogodišnji Božić s mnogim tjeskobama u duši zbog neimaštine koja nas je pritisnula, zbog osobnih nevolja kao i zbog onih brojnih obitelji. osobito staraca i prognanika kojima počesto nedostaje najosnovnije za život. Dodatno nas pogađa terorističko nasilje u svijetu, koje je na različitim stranama pokrenulo razmišljanja o ratu kao načinu njegova suzbijanja. Mir je uistinu teško ugrožen te se strah uvlači u naša srca. Počesto nam se čini da smo nemoćni očevici događaja koje nikako nismo željeli a u njih smo tako duboko upleteni kao dionici svijeta što se zbližava i u zlu.

No, poznato mi je da mnogi od vas i tijekom svetoga adventskog vremena nastojite sabrati svoju dušu i srce pred Bogom te s njegovim mislima i osjećajima proživljavate spomenute nevolje. Uvjeren sam da na taj način postajete budniji za Božje namisli o čovjeku i njegovu dostojanstvu te usvajate njegove „naume mira, a ne nesreće“ (Jer 29,11). Ujedno, molitvom uronjeni u Božji svijet trajno crpite novu snagu za dobro, obnavljate svoje opredjeljenje za solidarnost s braćom ljudima, prvenstveno s onima u nevolji. U iskrenom drugovanju s Bogom dionici ste svijeta njegovih mogućnosti, uvjereni graditelji civilizacije ljubavi, ljudskog bratstva i mira, nositelji Božje nade za svijet i čovjeka. Ustrajte na tom putu!

To svoje vjerničko opredjeljenje želimo znakovito izraziti danas, 16. prosinca na Nedjelju Caritasa zajedno s drugim katolicima u Republici Hrvatskoj. Sve vas pozivam, braćo i sestre da danas, po Božju budete ljudi samilosnoga i suosjećajnog srca. Ne mislite na svoju nevolju, nego na onu koja pogađa ljude oko vas. Velikodušno pomozite drugima te ćete tako postati sami u svojim nevoljama utješeni, obogaćeni i usrećeni. To je, naime način na koji nam je pristupio Bog kad je utjelovljenjem i rođenjem Isusa Krista postao jedan od nas i spasio nas.

Zahvaljujem vam za svaki i najmanji novčani prilog koji ćete darovati za druge i ujedno svima molim obilje Božjeg mira i radosti u srcu, kojim ćete svijetliti u svijetu, ugroženu mnogim nemirima. Srdačno Vas pozdrav u Gospodinu vaš biskup –

✠ Antun Škvorčević

Požega, 4. prosinca 2001.