Biskupovo pismo prigodom nedjelje Caritasa 2002.

Braćo i sestre, dragi vjernici Požeške biskupije,!

Danas, 15. prosinca 2002. godine katolici u Hrvatskoj slave Nedjelju Caritasa. Adventsko vrijeme s misama zornicama, slušanjem Božje riječi i vršenjem djela milosrđa, kao i kroz mnoge vjerske običaje pomaže nam da iz dana u dan budemo sve budniji za otajstvo Božje blizine u čovjeku, očitovano Isusovim rođenjem. Istodobno, Advent nas snažno potiče da svoga bližnjega vidimo Božjim očima te u siromaštvu prepoznajemo dostojanstvo koje mu je on dodijelio postavši čovjekom. Stoga, dok ovog Došašća iz svoje hrvatske situacije upiremo pogled k Bogu, potrebno je zajedno s njime svratiti svoje suosjećajno srce prema brojnim patnicima, bolesnima, siromašnima, prognanima i u njima prepoznati lice Isusa Krista.

Većina od nas je siromašna, pritisnuta različitim nevoljama te nas lako može zahvatiti gorčina i mrak. Božić proveden u takvom raspoloženju bio bi siromašan. Ovog Adventa krenimo odvažnije Isusovim putem: On, „premda bogat, radi vas posta siromašan, da se vi njegovim siromaštvom obogatite“ (2 Kor 8,9).

Pozivam vas, braćo i sestre, da Nedjelju Caritasa u Požeškoj biskupiji učinimo danom zajedništva sa siromašnim Isusom Kristom i njegovom najmanjom braćom u kojem će progovoriti naše velikodušno srce i darežljiva ruka. Od onog što imamo žrtvujmo jedni za druge. Budite sigurni da ćete svojim prilogom za siromašne biti duhovno obogaćeni, ispunjeni mirom i dubokom radošću zajedništva i Božje blizine. To će doprinijeti istinskom iskustvu Božića kojem idemo ususret.

Svima vam zahvaljujem za djelo dobrote te na sve zazivam Božji blagoslov i zagovor Majke Bogočovjeka Isusa. Uz srdačan pozdrav u Gospodinu.

Požega, 2. prosinca 2002.

✠ Antun Škvorčević
požeški biskup